Doorgaan naar artikel

Droogte hoeft geen gebrek aan drinkwater te zijn

Waterwinloatie van Vitens in Noardburgum. Foto: ANP

Waterwinloatie van Vitens in Noardburgum. Foto: ANP

Het is droog in Europa. In Nederland, een zeer waterrijk gebied, is er gelukkig nog wel genoeg drinkwater maar de landbouw en de scheepvaart hebben het zwaar te verduren.

De droogte heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste heeft het al maanden te weinig geregend waardoor de bodem is uitgedroogd. Het vasthouden van regenwater is een taak die is weggelegd voor een heel scala aan belanghebbenden, van overheden tot particulieren. Ten tweede is er te weinig water via de rivieren ons land binnengestroomd. Er is deze zomer onvoldoende aanvoer vanuit de bergen, waardoor de Rijn de laagste waterstand ooit gemeten heeft bereikt.

Meer water vasthouden

Klimaatverandering is hier de belangrijkste achterliggend oorzaak en vraagt om lange-termijnoplossingen. Waterschappen en andere overheden kunnen op korte termijn allerlei maatregelen nemen om meer water vast te houden en zo droge zomers in de toekomst trotseren. Wie verantwoordelijk is voor het oplossen van de droogteproblematiek is duidelijk, maar het wachten is op het nemen van die verantwoordelijkheid.

Omschakelen naar rivierwater

De verantwoordelijkheid voor ons drinkwater ligt niet zo eenvoudig. Naast het omzetten van water uit de rivieren in drinkbaar water halen wij een groot deel van het drinkwater uit grondwater dat soms al duizenden jaren in de diepe ondergrond zit. Dit grondwater wordt slechts langzaam aangevuld door regenwater uit de bovengrond, maar heeft een uitstekende kwaliteit door het langzame filterproces. De eerst verantwoordelijken zijn de waterleidingbedrijven. Zij pompen het water op en sluiten contracten af met particulieren en bedrijven. Deze klanten gebruiken het water slechts voor een zeer klein deel om te drinken. Er zijn zelfs bedrijven die heel veel drinkwater gebruiken, terwijl ze pal naast een rivier liggen.

Deze klanten gebruiken het water slechts voor een zeer klein deel om te drinken

Hoewel het contractueel in orde zou zijn, vind ik toch dat deze bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om zo snel mogelijk om te schakelen naar rivierwater. In de toekomst zou er bij droogte geen tekort aan drinkwater zijn als het ieders verantwoordelijkheid is om geen drinkwater meer te verspillen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin