Droogte remt graanproductie in EU

22-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Europese Commissie heeft de oogstverwachting voor wintergranen iets naar beneden bijgesteld. Ook bij koolzaad, korrelmais en zonnebloemen zijn de prognoses verlaagd.

Het is in belangrijke graangebieden droger dan normaal en daarmee gaat meer opbrengstpotentieel verloren dan eerder werd ingeschat. De opbrengstprognoses van wintergewassen zijn daarom voor de derde achtereenvolgende maand verlaagd.

De gemiddelde opbrengst van zachte tarwe in de Europese Unie wordt nu geraamd op 5,76 ton per hectare. Dat betekent een verlaging van 2,2% ten opzichte van de raming in mei. Daarmee duikt de voorspelling nu ook net onder het vijfjarig gemiddelde van 5,84 ton per hectare.

In veel landen minder zachte tarwe

In de helft van alle 27 lidstaten worden de opbrengsten bij zachte tarwe nu lager ingeschat dan een maand geleden. In Hongarije en Roemenië zijn de ramingen van de opbrengst het meest verlaagd. In beide landen valt de productie volgens de nieuwe cijfers zo’n 7% lager uit dan de vooruitzichten in mei.

In Hongarije rekent men nu op een oogst van 5,32 ton per hectare en dat is 400 kilo per hectare minder dan de vorige publicatie van de Europese opbrengstprognosedienst Mars. Roemeense akkerbouwers moeten volgens deze prognose rekening houden met 300 kilo minder opbrengst waarmee zij genoegen zullen moeten nemen met 4,26 ton per hectare. Extreme warmte en droogte drukken de Franse opbrengst tot net onder de 7 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt in dit tarweland bij uitstek bijna 7,3 ton per hectare.

Kleine toename, ook in Nederland

In tien lidstaten staan de gewassen er wat kilo’s betreft beter voor dan vorige maand, waaronder in Nederland. In de meeste landen blijft de toename echter beperkt tot minder dan 100 kilo per hectare. Ierland verloopt de ontwikkeling van de gewassen nog het gunstigst. Daar neemt de opbrengst toe tot zelfs net boven de 10 ton per hectare gemiddeld. Geen enkel andere lidstaat zal dit halen. Nederland komt nog het dichtst bij met een opbrengst van bijna 9,2 ton per hectare.

Zomergerst

Zomergerst gooit dit jaar hoge ogen in Zweden, Oostenrijk, Letland, Estland en Denemarken. De opbrengsten lijken daar rond de 10% hoger uit te vallen dan het vijfjarig gemiddelde. In Spanje valt de oogst bijna 5% lager uit dan gemiddeld. Dat land verwacht wel de hoogste opbrengsten aan korrelmais met 12,1 ton per hectare. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar wel een fractie hoger dan normaal.

Duitsland staat in de vergelijking met het vijfjarig gemiddelde bovenaan bij koolzaad. Met 3,55 ton per hectare worden de opbrengsten dit jaar 6,7% hoger ingeschat dan normaal. Vergeleken met vorig jaar wordt een toename van 1,4% voorspeld.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer