Droogte stuwt aardappelnotering termijnmarkt

Het droge weer in Europa zorgt voor iets meer spanning op de termijnmarkt voor aardappelen in Leipzig.

De aardappelnotering voor het aprilcontract 2021 trok vorige week al iets aan en zet die koers deze week voort. De april ’21 notering sloot dinsdag 12 mei op € 12,60 per 100 kilo. Dat is € 2,50 hoger dan een week geleden; 5 mei werd op € 10,10 genoteerd.

Op de kortere termijn lijkt het eerst aflopende juni contract geparkeerd op € 2,90 per 100 kilo. De uitbraak van het coronavirus en de daarbij komende gevolgen voor de afzetmarkt van fritesaardappelen houdt deze notering laag.

Geen fysieke handel in aardappelen

Op de fysieke markt worden geen zaken gedaan. Het Belgische PCA/Fiwap noteert deze week niet bij gebrek aan transacties. De verwerkingscapaciteit is teruggebracht, waardoor er bijna geen handel in vrije aardappelen is. Wel wordt handel gedaan voor de binnenlandse Belgische versmarkt. En er worden aardappelen afgezet in Oekraïne en Moldavië.

Aardappelen die in België naar het veevoer gaan, zitten op een prijsniveau van € 0,50 tot € 1,50 per 100 kilo. In Nederland noteerde PotatoNL eerder deze week voor aardappelen voor veevoer stabiel op € 1,50 tot € 2 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Bekijk meer termijnmarktprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.