Droogte treft Argentijnse mais meer dan verwacht

09-03 | |
Argentijnse mais
Argentijnse mais lijdt onder de droogte. Foto: Canva

De Argentijnse mais heeft meer geleden onder de droogte dan eerder verwacht.

Dat blijkt uit het nieuwe marktrapport dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA heeft gepubliceerd. In het geactualiseerde Wasde-rapport meldt USDA nu een oogstprognose van 40 miljoen ton mais in Argentinië. Dit is liefst 7 miljoen ton minder dan de vorige verwachting die in februari werd gepubliceerd. Dat komt neer op een verlaging van 15%. De nieuwe raming valt ook aanzienlijk lager uit dan analisten voorafgaande aan de publicatie van het rapport voorspelden.

Desondanks was er nauwelijks reactie te bespeuren in de prijsvorming. Sterker, de prijzen stonden iets onder druk. De handel had meer oog voor een lagere inschatting van de maisexport uit de VS. In het nieuwe rapport gaat USDA uit van een export van 47 miljoen ton mais uit de VS. Dat is zo’n 2 miljoen ton minder dan eerder geraamd.

Soja lijdt ook onder droogte

Ook de soja in Argentinië heeft zwaarder te lijden onder de droogte dan voorzien. Het productiecijfer van dit gewas is nu met 8 miljoen ton verlaagd naar 33 miljoen ton. Daarmee valt de oogst in het land 11 miljoen ton lager uit dan vorig seizoen en ruim 13 miljoen ton lager dan in het seizoen 2020-’21. Ondanks de verlaging van het productiecijfer veranderde er nauwelijks iets in de prijsvorming.

Verlaging van wereldwijde voorraadcijfer

Bij tarwe springt vooral de verlaging van de voorraden in China in het oog. USDA schat de tarwevoorraad in China per eind juni nu op iets minder dan 140 miljoen ton. Dat is 5 miljoen ton minder dan de vorige prognose. Daar staat tegenover dat het productiecijfer in Kazachstan met 2,4 miljoen ton verhoogd is naar 16,4 miljoen ton. Daarnaast zijn de oogstverwachtingen voor Australië nogmaals verhoogd; nu met 1 miljoen ton naar 39 miljoen ton. Al met al resulteert dit in een verlaging van het wereldwijde voorraadcijfer met 2,1 miljoen ton naar 267,2 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer