Droogte veroorzaakt lagere oogstverwachting tarwe in EU

24-05 | |
Oogst van tarwe in het Friese Marrum. - Foto: Mark Pasveer
Oogst van tarwe in het Friese Marrum. - Foto: Mark Pasveer

De oogstverwachting van de tarwe in de Europese Unie ligt 2,1% lager dan een jaar geleden. Dat meldt de onderzoeksdienst JRC van de Europese Unie op basis van de gewasmonitoring Mars.

Op grond van de huidige stand van het gewas stelt Mars een gemiddelde opbrengst van 5,69 ton tarwe per hectare in het vooruitzicht. Dat is een fractie boven het 5-jarig gemiddelde, maar lager dan de 5,82 ton per hectare die vorig jaar is geoogst.

Droogte

In veel gebieden is het droger dan normaal. Vandaar dat de opbrengstvooruitzichten op dit moment minder gunstig zijn. Met name in Spanje en Portugal worden lagere opbrengsten verwacht. Vergeleken met vorig jaar worden daar 19% lagere hectare-opbrengsten verwacht. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde vallen de opbrengsten in Spanje en Portugal veel lager uit.

Hogere opbrengsten in Nederland en België

In Nederland en ook België worden vooralsnog opbrengsten voorzien die ruim 10% hoger uitvallen dan een jaar geleden. In Nederland mikt de onderzoeksdienst op een gemiddelde oogst van 9,1 ton tarwe per hectare. Vorig jaar bleef de oogst steken op 8,2 ton per hectare. In Oost-Europa worden ten opzichte van vorig jaar kleinere oogsten verwacht, maar de opbrengstverwachtingen zijn daar beter dan het 5-jarig gemiddelde.

Aardappelen

Wat aardappelen betreft wordt gemiddeld over de EU gemikt op een gemiddelde opbrengst van 35,9 ton per hectare. Dat is bijna 6% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Met name in België staat het gewas er beter voor dan in de afgelopen jaren. In Polen daarentegen is de stand duidelijk minder dan vorig jaar, maar wel op hetzelfde niveau als het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. In veel EU-lidstaten voorspelt Mars een gemiddelde oogst.

Suikerbieten

Voor suikerbieten voorspelt Mars een opbrengst van 78 ton per hectare in de EU en dat is bijna 5,4% hoger dan in de afgelopen jaren. In Nederland wordt een opbrengst verwacht van 87,9 ton per hectare en dat betekent een plus van 4,7% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. In Frankrijk groeien de bieten nog wat beter. Daar wordt gemikt op een oogst van 90,9 ton per hectare, ofwel een stijging van 11% vergeleken met het gemiddelde in de afgelopen jaren.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer