Droogte versterkt vraag bijproducten

10-08 | |
De oogst van stro is in Nederland grotendeels klaar. Het aanbod aan stro moet na deze week weer verder weg worden gezocht. - Foto: Peter Roek
De oogst van stro is in Nederland grotendeels klaar. Het aanbod aan stro moet na deze week weer verder weg worden gezocht. - Foto: Peter Roek

De droogte begint in de handel van bijproducten door te dringen. Vooral aan de vraagkant is er beweging. Melkveehouders zoeken alternatieven voor hun ruwvoer om niet nu al wintervoorraden aan te moeten spreken.

In de bijproductenhandel is de zoektocht naar eiwit nog steeds gaande. Bierbostel steeg vorige week met een flinke 20 cent per procent drogestof, maar gaat ook deze week met hetzelfde bedrag omhoog. Hiermee is het product historisch duur, maar het blijft in voederwaarde nog net gunstiger geprijsd dan enkelvoudige eiwitrijke voeders.

Stabiele prijs aardappelproducten

Aardappelproducten blijven stabiel in prijs. Fabrieken starten langzaam weer op voor nieuwe oogst aardappelen. Aardappelpersvezels zijn over twee weken weer beschikbaar. De prijs komt dit jaar naar verwachting uit tussen de € 50 en € 55 per ton. Een doorvoercontract is nu al af te sluiten.

Stro-oogst klaar

De oogst van stro is in Nederland grotendeels klaar. Er zijn graantelers die het stro hebben ondergewerkt voor extra mineralen. Het aanbod aan stro moet na deze week weer verder weg worden gezocht. De kwaliteit van stro in Europa is goed, maar het droge weer in Frankrijk stro-opbrengsten te drukken.

De handel in mais is rustig. Vraag is er wel, maar aanbieders zijn terughoudender geworden in het aanbieden van kuilmais. De oogst van graszaadhooi ziet er goed uit. Er is voldoende product en de kwaliteit is beter dan vorig jaar.

Prognose: Bijproducten duurder, stro stabiel in prijs.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer