Droogte leidde tot minder Belgische aardappelteelt. Foto: Canva
Droogte leidde vorig jaar in de Belgische aardappelteelt tot een productiedaling van 7,6%. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Cijfers die de Belgische aardappeloogst weergeven, lopen sterk uiteen. Stabel komt op een totale productie van bijna 3,58 miljoen ton. En dat is inclusief pootgoed en vroege aardappelen.
Droogte
De teelt van bewaaraardappelen heeft het meest last gehad van de extreme droogte vorig jaar. De productie van deze aardappelen daalde door gebrek aan neerslag met 8,1% naar 3,27 miljoen ton. Een toename van het areaal werd ruimschoots teniet gedaan door de opbrengsten die met 39,4 ton per hectare zo’n 10% lager uitvielen dan in 2021. Het areaal bewaaraardappelen bedroeg volgens de definitieve cijfers 83.033 hectare.
De teelt van de vroege aardappelen had iets minder last van de droogte dan de bewaaraardappelen. De vroege oogst viel 1,9% lager uit met 240.543 ton. Gemiddeld leverden de vroege aardappelen nog net geen 37 ton per hectare op en dat is 7,6% minder dan de bijna 40 ton in 2021.
De pootgoedteelt is in België in verhouding tot Nederland klein van omvang met in totaal 2.390 hectare. De opbrengst van deze aardappelen daalde volgens Statbel met 2,7% tot net iets minder dan 65.000 ton.
Wel hoge opbrengsten suikerbieten
De suikerbieten leverden juist hogere cijfers op. In jaren werden niet zulke hoge opbrengsten gerealiseerd als vorig jaar. Statbel berekent het gemiddelde wortelgewicht op 89 ton per hectare en dat is 8,1% meer dan in 2021. De totale bietproductie steeg zodoende ondanks een kleiner areaal met 4,3% naar ruim 4,74 miljoen ton.
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt