Doorgaan naar artikel

Droogte zorgt voor hogere graanprijzen

Foto: Koos van der Spek

Foto: Koos van der Spek

De droogte in verschillende belangrijke productiegebieden in de wereld drijft de graanprijzen omhoog.

In Amerika en Rusland is het nog steeds erg droog, waardoor de tarwe- en maisnoteringen omhoog bewegen. Daarbij blijft de vraag vanuit China goed, ook dat ondersteunt de prijzen.

Termijnmarkt Parijs

De notering op de termijnmarkt in Parijs voor het eerst aflopende maaltarwe contract (december) steeg begin deze week naar € 202,75 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds eind april voor het eerst aflopende contract.

Ook op de lokale markten maakten de graannoteringen een flinke stap omhoog. De graanbeurs in Groningen verhoogde de notering voor voertarwe deze week met € 5 naar € 193 per ton. Daarmee wordt het prijsniveau van begin deze zomer aangetikt. Voor voergerst steeg de notering ook € 5 naar € 173 per ton.

Minder wintertarwe Rusland

Het huidige droge weer kan het Russische zaaigebied voor wintertarwe met 10 tot 15% verminderen, voornamelijk in het centrale deel van het land, meldt het Russische marktbureau SovEcon. Als na 15 oktober wintertarwe wordt ingezaaid is de kans op uitwintering groter. Russische boeren verkopen daarom liever het zaaizaad van de wintertarwe nu het erg droog is en kopen daar zomertarwe voor terug.

Vlotte maisoogst VS

Door het droge weer verloopt de maisoogst in de Verenigde Staten vlot. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) was afgelopen zondag 41% van de mais van het land. De afgelopen vijf jaar was rond dezelfde periode gemiddeld 32% van de mais geoogst. Niet overal is het zo droog. In Oekraïne vertraagt regen juist de maisoogst, wat de afzet daar stagneert.

Prognose: hogere graanprijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin