Doorgaan naar artikel

Druk blijft op biggenprijs

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

Op de biggenmarkt gebeurt precies wat vermeerderaars al verwacht hadden. De prijsval op de Duitse varkensmarkt geeft een zet aan de eerste van een rij dominostenen die in hun stal eindigt.

De biggenprijs is bij onze oosterburen sterk gekoppeld aan de opbrengsten van de varkens. Nu die omver gekegeld zijn, komt ook de Duitse biggenprijs in beweging. De VEZG verlaagde zijn verwachtingsprijs voor biggen deze week van € 56 naar € 52,50 per stuk.

Ook Nederlandse biggennoteringen omlaag

En niet alleen de Duitse prijs beweegt, ook de noteringen in ons land zakken. DCA verlaagt zijn BestPigletPrice deze week met € 1,50 naar € 45 per big. En hoewel vaste koppelingen gewoon doorlopen, is dit niet een ontwikkeling waar vermeerderaars op hoopten. Het aantal vrije biggen dat boven de markt zweeft is ook beperkt.

Maar evenals voorgaande weken zijn vooral de kleine koppels lastig aan de man te brengen. De export trekt helemaal niet. Voor zo’n € 45 per stuk is er soms wat handel te doen. Maar voor de afzet wordt vooral naar de binnenlandse markt gekeken. En daar worden de kleine afmeststallen nu wel erg gemist.

Vleesvarkenshouders afwachtend met opleggen

Hoewel sommige handelaren geen grote prijsdaling bij de varkens verwachten, lijkt de prijsdruk bij de biggen ook niet morgen voorbij. Vleesvarkenshouders zijn vanwege de hoge kosten afwachtend met opleggen. ‘Komt het nog wel uit dan?’, is de meest gestelde vraag aan handelaren die biggen aanbieden. En als een afnemer wil opleggen, heeft die geen haast in de huidige markt. Als volgende week de biggenprijs lager is, is het eerste geld al bespaard. Dus de druk is nog niet direct voorbij.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin