Druk even van de ketel op kuikenmarkt

14-11-2019 | |
Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

De grote prop in de aanvoer, die de afgelopen weken de druk in de al maanden geplaagde kuikenmarkt nog verder opvoerde, is weggewerkt.

Slachterijen slachten weer hun normale aantallen en kunnen, als ze niet meer achterlopen, ook weer terugkeren op de door hun afnemers gewenste slachtgewichten. Daardoor rollen minder kilo’s van de band, wat slachterijen ook aan de verkoopkant weer lucht geeft.

De markt reageert direct op de gewijzigde verhoudingen. De Barneveldse noteringen van vrije kuikens tonen na een hele periode van daling weer een plus. De noteringen voor alle gewichten stijgen 2 cent naar € 0,76 tot € 0,78 per kilo. Ook op de Belgische markt is de stemming positief: de vleeskuikenprijzen in Deinze komen met dezelfde stijging ook op € 0,76 tot € 0,78 per kilo.

Nederlandse contractprijzen blijven dalen

Waar de contractprijs in België plust, de ABC stijgt 1 cent naar € 0,80 per kilo, gaan in ons land de contractprijzen wel omlaag. De daling is minder hard dan afgelopen weken. Zowel Esbro als Jan van Ee verlagen hun prijzen met een halve cent naar respectievelijk € 0,77 en € 0,745 per kilo. Met dezelfde vaart gaat ook de VCN omlaag naar € 0,7225 per kilo. Frisia Food (€ 0,745) en de Remkes-prijs van GPS (€ 0,825) blijven deze week onveranderd.

Krimpende aanbod helpt bodem in markt te leggen

De druk mag dan van de markt van levende dieren wat af zijn, de vleesmarkt is ook deze week nog niet verbeterd. Echter, omdat de aanvoer minder knelt, hoeven slachterijen niet koste wat kost en tegen elk aannemelijk bod te verkopen. Dat geeft rust en daardoor hopen slachterijen dat aan de vleeskant stabilisatie optreedt. Daar waar een paar weken geleden geen bodem was, lijkt dat nu wel het geval. Dat is ondanks het lage niveau al een hele verbetering.

Het zijn overigens niet de Nederlandse slachterijen op wiens conto het wegwerken van het aanbod aan vrije kuikens geschreven kan worden. Beschikbare vrije kuikens worden volgens handelaren vooral door buitenlandse slachterijen opgenomen.

Prijsdruk nog niet geweken

De prijsdruk is dus nog niet weg. Het aanbod verloopt met pieken en dalen; na weken van ruim aanbod volgen weken van relatieve rust. In die laatste periode zitten we nu. Echter, voor de kerst komt nog weer een piek in de aanvoer. Bij het wegwerken daarvan is dan ook geen ruimte om naar achter door te schuiven, omdat met de feestdagen slachtdagen uitvallen. Daarom kopen slachterijen nu weinig vrije kuikens bij, maar trekken ze liever gecontracteerde kuikens wat naar voren. Daardoor zal het effect van die hobbel naar verwachting minder groot zijn dan van de bult van week 43 en 44 die net weggewerkt is.

Veel ruimte om te stijgen is er voorlopig niet. Wellicht dat de vrije kuikens nog een stapje kunnen maken, omdat die ook na de +2 van deze week nog altijd onder het niveau van de contracten zitten. Hoewel ook de contractprijzen deze week minder hard dalen dan afgelopen weken, is de druk nog niet geweken.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer