Doorgaan naar artikel

Druk houdt aan op prijs melkvee en vaarzen

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Handelaren komen in tijden van coronamaatregelen maar weinig op het erf bij melkveehouders. Veel vraag naar melkkoeien is er niet, terwijl er ook maar weinig wordt aangeboden.

Het is ook voor handelaren lastig om hun normale werk te doen door alle coronamaatregelen. Het ophalen van nuchtere kalveren kan nog wel, omdat daarvoor geen (of nauwelijks) contact met de boer voor nodig is. Het ophalen van melk- en/of slachtkoeien is een heel ander verhaal. Het vertrouwde praatje met de boer is er niet of maar heel erg beperkt.

Weinig bedrijfsbezoeken

Handelaren merken dat daardoor weinig vee wordt aangeboden. Maar ook de vraag is een stuk minder. Waar normaal vaak door melkveehouders wordt gekeken naar het vee dat wordt aangekocht, gebeurt dat nu niet. Bedrijfsbezoeken worden alleen in het uiterste geval gedaan. Dat helpt de handel. Prijzen voor melkkoeien zijn verder gezakt tot maximaal € 1.500 per dier. Langdrachtige vaarzen kosten momenteel zo’n € 1.400 per dier.

Door de beperkte mogelijkheden die handelaren hebben, wordt een verbetering van de markt niet verwacht. Het blijft ook de komende weken behelpen. Er zal ongetwijfeld mondjesmaat her en der wat vee worden gekocht en verkocht, maar van een vlotte handel is absoluut geen sprake. Er is nog wel wat import vanuit Duitsland, maar dat is ook maar zeer beperkt.

Prognose: prijsdruk.

Beheer
WP Admin