Druk op biggenmarkt loopt verder op

19-10 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De biggenmarkt heeft hetzelfde beeld als afgelopen weken. De handel is allesbehalve wild.

Vaste koppelingen lopen door, maar vrije biggen zijn lastiger te slijten. De export trekt niet en inlands zijn er ook niet meer de aantallen stallen die er voor de opkoopregeling waren om dergelijke dieren in onder te brengen.

Weinig vraag en voldoende aanbod vertaalt zich doorgaans in een lagere prijs. DCA verlaagde de biggennotering met € 0,50 naar € 44 per big. Sommige handelaren plaatsen vraagtekens bij het nut van verdere prijsverlaging. Het helpt bij het huidige niveau niets om de handel vlotter te laten verlopen.

Exportbiggen

Voor exportbiggen worden vaste (bodem)prijzen geboden. Voor een kleine koppel wordt € 40 per big geboden en € 45 per stuk is te beuren bij koppels van duizend. Áls ze te verkopen zijn, want hoewel er wel dieren de grens over gaan, zijn het geen grote aantallen.

Angst voor prijsval

Hoewel de biggenmarkt doorloopt in dezelfde stroeve teneur als de afgelopen weken, nemen de zorgen toe door de prijsval op de Duitse varkensmarkt. Gevreesd wordt dat die ook de Nederlandse prijzen gaat raken en dat dat uiteindelijk weer doorwerkt op de biggenmarkt. De Duitse biggenprijs ligt al een aantal weken onveranderd op € 52,50 per big, maar de kans is groot dat daar volgende week verandering in komt. Hoewel prijsdaling de handel niet vooruit helpt, is de prijsdruk dus nog niet geweken.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer