Druk op de stikstofketel

Foto: Henk Riswick
IMG_ris409395006

December begint met de ‘d’ van druk op de ketel. En in de ketel zit – nog steeds – stikstof.

In vogelvlucht: In Limburg stappen de juridische milieuactivisten van MOB opnieuw naar de rechter vanwege mest uitrijden, zij vinden dat daar een vergunning voor nodig is. Tegelijk stellen agrarische groepen als Agractie de minister een ultimatum om snel met oplossingen te komen voor de vergunninglozen, de PAS-melders en vele anderen die buiten de boot zijn gevallen na de uitspraak van de Raad van State. Geluiden uit de wereld van adviseurs duiden er intussen op dat die grote moeite hebben om de deadline van 1 februari voor het indienen van de vergunningaanvragen voor de PAS-melders te halen.

Ook goed nieuws voor boeren

Er is ook goed nieuws voor boeren op dit vlak. In Brabant is de deadline voor de vernieuwing van stalsystemen definitief naar 2024 gegaan. Plus, er is een versoepeling ten opzichte van de eerdere plannen. Boeren die willen afbouwen of extensiveren, kunnen de verduurzaming ook bereiken door gewoon minder vee te houden, in plaats van dure investeringen te doen.

Intussen is de provinciale opkoopregeling van start gegaan, officieel tenminste. In de praktijk wachten de kandidaat-deelnemers nog veelal op duidelijkheid van hun provincie: hoe gaat het er praktisch uitzien en wie zijn nu precies die piekbelasters?

Weer een Kamerdebat over een stikstofwet

Dat alles in aanloop naar wederom een Kamerdebat over een stikstofwet op de valreep van het jaar. Vorig jaar december ging het om een spoedwet, nu gaat het om doelen voor langere termijn (kwart minder uitstoot in 2030, halvering van het areaal natuur waar de kritische depositiewaarde overschreden wordt). Zou mooi zijn als dit geen traditie wordt.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.