Foto: Hans Banus
De uienprijzen staan onder druk, door een goede plantuienoogst bij beperkte afzetmogelijkheden.
De vraag naar uien is momenteel vrij eenzijdig: deze komt vooral uit West-Afrika. Die landen zijn echter ook niet zo enthousiast als normaal, omdat politieke onrust en de coronacrisis markten onzeker maken. Door de economische situatie hebben mensen simpelweg minder te besteden.
Vorig jaar gingen rond deze tijd ook de nodige vrachten uien naar Polen, maar dat land lijkt zich voorlopig te redden met eigen oogst. Brazilië wil ook weleens aan de markt zijn, maar het is stil vanaf die kant. Azië begint te vragen, nu het aanbod van China en Nieuw-Zeeland opdroogt.
Genoeg aanbod
Intussen is er aanbod genoeg, wat ertoe heeft geleid dat exporteurs de bestaande markten hebben overvoerd met uien. Senegal bijvoorbeeld, dat vorig weekeinde de grens opende voor uien, is nu alweer wekenlang voorzien. Mali sloot de grenzen vanwege politieke onlusten. Dat is geen grote klant, maar ze zijn allemaal nodig voor een stabiel goed prijsniveau. Door het gebrek aan vraag gebeurt er nu niet veel op de uienmarkt. De prijzen dalen iets op de beurzen.
Afzet na de jaarwisseling
Om de zaaiuienmarkt een goede start te geven, moeten de plantuien eigenlijk zo’n beetje weg zijn. De oogst is goed, nu zo rond de 60 ton per hectare. In de periode van de hittegolf liep de kwaliteit wat achteruit, door bijvoorbeeld zuur en zonnebrand, maar nu zit dat wel weer snor. Het moet allemaal wel even een plekje vinden op de markt. Vooral van grove sortering is er aanbod genoeg. De middelmaat blijft op prijsniveau.
Lichtpuntje is India
Dit seizoen is er overlap tussen plant- en zaaiuien. Zaaiuien worden immers al gerooid en die oogst zal over pakweg een week – als het weer het toestaat – echt losbarsten. De opbrengstverwachting van zaaiuien is echter niet zo positief. Dat kan op termijn zorgen voor meer muziek in de markt. De beste kansen lijken er dus te zijn voor afzet in de tweede helft van het seizoen; na de jaarwisseling dus.
Voor de rode uien zou een meevaller zoals vorig jaar, toen India ineens veel rode uien vroeg, erg welkom zijn. Dit segment is kwetsbaar, omdat het areaal rode uien is gegroeid, terwijl grote vraag naar dit product niet logisch is gezien de zo door corona getroffen horeca. Lichtpuntje: het schijnt in India erg nat te zijn. Dat kan tot vraag leiden.
Prognose: prijsdruk houdt aan.
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt