Druk op de varkensprijs neemt toe

13-01 | |
Laden van slachtzeugen voor export naar Duitsland. - Foto: Bert Jansen
Laden van slachtzeugen voor export naar Duitsland. - Foto: Bert Jansen

Onzekerheid troef en weinig pluspunten op de markt voor varkensvlees. Iedereen hoopt dat het vlees duurder wordt. De kans dat de prijs de andere kant op beweegt is echter groter.

Slachterijen zouden meer gaan slachten. Daardoor was de verwachting dat varkens makkelijker te plaatsen waren, maar dat is nog niet het geval. Er zijn meer mensen besmet met het coronavirus en dat gaat ook aan personeel in slachterijen niet voorbij. Om toch door te kunnen, worden uitbeenlijnen stilgezet. Personeel springt bij in de slachthal. Maar door de personeelskrapte kan er niet volle bak worden geslacht. Dat scheelt productie. Handelaren merken dat ze de varkens niet weg krijgen en dat het doorschuiven weer begint. Het is niet de situatie waarin een prijsverhoging in de lucht hangt.

Moeizame export

Daarbij zitten de vriezers al vrij vol met bijproducten die in Azië maar moeizaam te plaatsen zijn. Dat komt omdat de afwikkeling in de havens slechter loopt door corona. Dat geldt ook voor bacon. De export daarvan naar Engeland hapert al een tijdje. Dus veel bufferruimte is er ook niet.

En dan hebben we het nog niet over de Italiaanse inkopers die lagere prijzen bedingen voor hammen en karkassen vanwege AVP dat daar is opgedoken. Volgens sommigen is dat ook vooral prijsspel, omdat de Italiaanse export naar Azië helemaal niet zo groot is. Maar het is iets wat in een markt met overschot aan vlees wel als argument gebruikt wordt.

Prijsdruk op Duitse markt

Op de Duitse markt is de druk ook voelbaar. De toonaangevende notering van producentenkoepel VEZG blijft staan op € 1,23 per kilo. De slachterijen die voor kerst al niet mee gegaan waren in de stijging van € 0,03 voeren de druk op tot het kookpunt. Tönnies verlaagt zijn notering voor vrije varkens deze week van € 1,20 naar € 1,17 per kilo. Vion Duitsland neemt een dag meer de tijd voor die beslissing. Daar wordt voor varkens die op donderdag 13 januari geleverd worden nog € 1,20 betaald, maar de weekprijs moet nog vastgesteld worden.

Nederlandse varkensprijs nog stabiel

In dat krachtenveld blijft de Nederlandse varkensprijs deze week nog stabiel. Ook Vion besloot woensdag 12 januari om net als de andere slachterijen geen koerswijziging te doen. Maar het uitstel van het moment van prijsbepaling geeft wel aan dat ook in Nederland de druk op de varkensprijs toeneemt. Aan de andere kant is de tweede week van januari altijd het dieptepunt in de handel. Ook slachterijen weten dat ze het in de verkoopprijzen direct weg moeten geven als hun inkoopprijs zakt. Dus ook zij zijn gebaat bij vasthouden van de stabiele prijslijn.

Prognose: toenemende prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer