Druk op de zeugenmarkt vermindert snel

30-07-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De prijzen op de zeugenmarkt zijn een stuk lager dan vorig jaar. Maar de markt komt wel weer van het slot. Verschillende noteringen starten weer op.

Er komt weer meer ruimte op de zeugenmarkt. Handelaren trekken niet meer aan de noodrem om zeugen voor weinig geld naar Slowakije of Italië te brengen, het slachten gebeurt weer gewoon in Nederland of Duitsland.

Noteringen op zwart

Het Duitse Tönnies heeft zijn toonaangevende notering half juni stilgelegd omdat het bedrijf geen zeugen meer slachtte. Dat had ook invloed op andere noteringen, zoals die in Hellendoorn en Vion. Ook die gingen op zwart omdat er geen representatieve prijs te bepalen was.

Activiteiten Rheda-Wiedenbrück weer opgestart

Inmiddels start Tönnies de activiteiten in Rheda-Wiedenbrück weer op. Zeugenvlees wordt er wel verwerkt, maar het slachten laat het bedrijf elders in Duitsland en in België in loon doen om wel van de overdruk op de markt af te komen.

Notering Vion

Doordat de verwerking van zeugenvlees bij de Duitse vleesgigant weer draait, kan ook Vion weer voldoende aantallen zeugen slachten om een representatieve notering uit te brengen. De notering van Vion start op € 0,92 per kilo (€ 0,84 ex btw). Dat is een cent hoger dan waar de notering vier weken geleden op eindigde.

Hellendoorn noteert deze week ook weer voor het eerst. Daar staat de prijs op € 0,62 per kilo levend gewicht. Dat is € 0,17 per kilo lager dan het niveau waarmee de notering in week 25 stopte.

Zeugenprijs VEZG

De zeugenprijs van de Duitse VEZG blijft ook deze week staan op € 0,78 per kilo. Een niveau dat de producentenkoepel al vier weken heeft, waar die van de slachterijen nog een keer verder doorzakte. De Duitse slachterijen hanteren een prijs van € 0,62 per kilo. Daar waar het verschil tussen beide noteringen normaal € 0,10 is, is dat nu opgelopen naar € 0,16 per kilo. Sommige marktpartijen verwachten dat de Duitse markt richting het oude evenwicht gaat bewegen nu het overschot oplost en de stemming verbetert. Anderen zien dat nog niet meteen gebeuren. Zij zeggen dat producentenkoepel VEZG aan geloofwaardigheid heeft ingeboet door vast te houden aan een prijs en de marktbeweging niet te volgen.

Druk op zeugenmarkt vermindert snel

Over een ding zijn de verschillende marktpartijen het wel eens: de druk op de zeugenmarkt vermindert snel. Deels door het opschroeven van de verwerking, maar ook door oplossingsgerichtheid van vermeerderaars. Zij haalden druk van de markt door alleen zeugen die echt wat mankeerden aan te bieden. Dieren die anders om verminderde technische resultaten vervangen werden, zijn weer geïnsemineerd.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer