Druk op ECB om rente te verhogen opgevoerd

Foto: Canva
Foto: Canva

De druk op de Europese Centrale Bank om de rente al in 2022 te verhogen is deze week verder opgevoerd.

Op de financiële markten wordt getwijfeld aan de analyse van de ECB dat de huidige hoge inflatie weliswaar fors is, maar toch tijdelijk zal zijn. De ECB is tot nu toe niet van plan om al in 2022 de rente te verhogen, gaf ECB president Lagarde vorige week nog aan.

Inflatie beteugelen

Deze week uitte Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, een openlijke waarschuwing richting ECB. Volgens Knot moet de ECB niet een al langer bestaan opkoopprogramma voor obligaties opvoeren als de opkoop via het coronasteunpakket afloopt. Opkoop via het coronapakket loopt af in maart 2022. Het wordt gezien als belangrijke eerste stap van de ECB richting verdere maatregelen om een aanhoudende inflatie te beteugelen. In december komt daar meer duidelijkheid over. Financiële adviseurs van de scheidende Duitse bondskanselier Merkel drongen deze week ook aan op spoedige duidelijkheid.

Tegengas uit de ECB

Tegengas kwam er weer uit de ECB zelf. Volgens de hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, zal de onverwacht hoge stijging van de consumentenprijzen in de eurozone niet leiden tot een herhaling van de crisis in de jaren 70. “Deze periode van inflatie is zeer ongebruikelijk en tijdelijk, en geen teken van een chronische situatie. De situatie waarin we ons nu bevinden is heel anders dan in de jaren zeventig en tachtig.”

De oliecrisis had toen een groot effect op de wereldeconomie. De olieprijs werd fors opgevoerd door de olie-exporterende landen verenigd in OPEC. Enkele landen, waaronder Nederland kregen zelfs te maken met een olieboycot. Dat zorgde er toen voor dat er tijdelijk geen auto’s mochten rijden op zondag.

Dollar stijgt

De Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, begint deze maand al met het beperken van de coronasteun. De sneller aanpassingen in de VS zorgen ervoor dat de dollar duurder wordt ten opzichte van de euro. Dat op zich verhoogt al de inflatie in de eurozone. Energieprijzen en de prijzen van veel grondstoffen worden genoteerd in dollars. Dat maakt dergelijke producten die sowieso al fors in prijs zijn gestegen nog duurder voor de landen in de eurozone.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer