Er valt op verschillende plekken nog genoeg te dorsen; gelukkig is de oogst weer begonnen na de regen. De combines zijn na de eerste droge uren weer het land op gereden. Opbrengsten vallen lager uit dan vorig seizoen en daar komt het ongunstige natte weer van de afgelopen periode ook nog eens bij, wat de kwaliteit van de tarwe niet ten goede komt. Hoe zuidelijker in Europa, hoe beter de kwaliteit van de tarwe, mede doordat in Frankrijk en België al eerder kon worden geoogst. In Duitsland nemen zorgen over de kwaliteit toe. De verwachting is dan ook dat de aanvoer van voertarwe toeneemt.
Op het internationale toneel stegen prijzen begin deze week door hernieuwde spanning in het Zwarte Zeegebied. Het blijft onduidelijk hoeveel graan via schepen Oekraïne kan verlaten. Prijzen worden daardoor ondersteund. Verder wordt de Russische markt goed in de gaten gehouden. Rusland heeft recent de exportprijzen voor zachte tarwe van seizoen 2023-’24 verhoogd. Er zijn minder schepen in Rusland beschikbaar en Westerse graanhandelaren willen minder zaken doen met Rusland, waardoor onder andere de kosten voor het vervoer van Russische tarwe zijn gestegen. Maar ook financiële en veiligheidsrisico’s door handel te drijven met Rusland stuwen de vrachtkosten voor Moskou, dat meldt persbureau Reuters. Een gevolg is dat oudere en kleineren schepen door minder gevestigde rederijen worden ingezet. Hierdoor ontstaan twijfels of Rusland het recordtempo van de export kan volhouden. Zo niet dan kunnen internationale tarweprijzen stijgen.
Voor mais zijn de noteringen op de termijnmarkt in Chicago deze week stabiel tot licht dalend. Neerslag in de belangrijkste Amerikaanse productie regio – Corn Belt – is gunstig voor het gewas en oogstprognoses trokken iets aan. En het lagere prijsniveau trok kopers aan.