Druk op kuikenmarkt in kiem gesmoord

23-01-2020 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

De kuikenmarkt stabiliseert. Het optimisme en de opgaande prijslijn van afgelopen weken, kwamen in de loop van deze week wat onder druk.

Doordat er een paar weken met krap aanbod in het verschiet liggen, gaan slachterijen schuiven met de aanvoer. En elke dag dat kippen langer staan groeien ze een onsje. Het vleesaanbod stijgt daardoor. Bovendien kwam na ruim een maand afwezigheid de import van kip uit Oekraïne weer op gang. De concurrentie op de vleesmarkt nam daardoor ook direct toe.

Deur dicht voor Oekraïne

Maar zo snel als de concurrentie toenam, lijkt die nu ook weer weg te ebben. Een uitbraak van vogelgriep in Oekraïne gooit de deur ook direct weer dicht. Vrachtwagens die donderdag 23 januari al in Europa waren zullen Oekraïns vlees afleveren op de bestemming, maar nieuwe ladingen komen de EU niet meer in.

Afwachtende houding

Het zorgt voor een afwachtende houding bij slachterijen. Verlagen van verkoopprijzen gaat nu niet gebeuren. ‘Eerst maar eens zien hoe zich dit ontwikkelt’, is de houding. En als de grens echt hermetisch gesloten blijft, zal dat zeker de prijzen hier ondersteunen, zolang ons land gespaard blijft van de vogelgriep.

Kuikennoteringen overwegend stabiel

De kuikennoteringen zijn overwegend stabiel. Vrije kuikens worden ook komende week voor € 0,87 tot € 0,89 per kilo levend verhandeld. Deinze blijft onveranderd op € 0,85 tot € 0,87. De ABC-prijs (€ 0,83) en de contractnoteringen van Remkes (€ 0,865) en Jan van Ee (€ 0,775) blijven ook stabiel. De VCN boekt nog wel een halve cent winst en komt op € 0,74 per kilo. CFG en Esbro verhogen beide met een cent naar € 0,80 per kilo.

Aanbod ruim voldoende

Het aanbod is volgende week nog ruim voldoende. Maar daarna volgen twee weken met krapte doordat in de weken van kerst en de jaarwisseling minder dieren zijn opgezet. Dat, gecombineerd met een importverbod uit Oekraïne, maakt dat vraag en aanbod passend blijven. Het kan voor de noteringen van vrije kuikens zelfs een stimulans betekenen. De contractprijzen zullen naar verwachting stabiel blijven.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer