Druk op nukaprijzen houdt aan

14-07-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De veemarkt in Purmerend had op dinsdag 14 juli wederom een weinig geanimeerd verloop.

De kalveren werden voor minder geld verkocht dan de voorgaande week. Uiteindelijk had het voor de noteringen geen consequenties voor de zwart- en roodbonte kalveren, maar dat had vooral te maken met het al uiterst lage niveau. Een extra kwaliteit zwartbont stierkalf voor € 55 is immers voor de melkveehouder nog niet de kostprijs. De noteringen voor de Belgisch Blauw-kruisingen gingen voor zowel de stiertjes als de vaarskalveren met € 5 naar beneden. Dat is dus nog een verdere prijsdaling dan de forse deuk die er vorige week in het niveau werd geslagen.

De oorzaak is duidelijk: de markt voor kalfsvlees vertoont nog steeds geen positief beeld. Sterker, rosévlees is nog steeds op een prijsniveau dat voor de mester verlies oplevert. De nu op te zetten kalveren komen straks bovendien aan bod voor de slachterij in een voor de kalfsvleesverkoop niet echt gunstige periode.

Nog steeds is de aanvoer van zwartbonte nuka’s ten opzichte van vorig jaar groter en die van vleesrassen juist minder groot. Melkveehouders sturen wat meer op de mogelijkheid een vaarskalf eventueel aan te kunnen houden voor de eigen melkveestapel.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer