Druk op olieprijs houdt aan door coronavirus

04-02-2020 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

De olieprijzen staan onder druk vanwege de uitbraak en de verspreiding van het coronavirus.

Doordat in grote delen van China het openbare leven goeddeels plat ligt, is de vraag naar olie ook minder. Het olieverbruik in het land ligt momenteel een vijfde lager dan normaal.

Einde daling nog niet in zicht

Een vat Amerikaanse olie werd maandag 3 februari kort na het slot van de Europese beurzen voor minder dan 50 dollar verhandeld. Brentolie verloor 3,5% tot $ 54,64 dollar per vat. De olieprijzen staan daarmee op het laagste punt in ongeveer een jaar tijd. De zogeheten termijncontracten voor olie werden verder voor een lagere prijs gesloten dan het huidige prijsniveau. Ook dat is een teken dat het einde van de daling nog niet in zicht is.

Spoedvergadering

Bezorgdheid over een wereldwijde overvloed lijkt de landen van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten ertoe te bewegen om een spoedvergadering te houden. Deze oproep deed energieminister van OPEC-lid Algerije, Mohamed Arkab, afgelopen donderdag.

Begin februari

Volgens Arkab kan de vergadering die nu voor maart op de agenda staat al begin februari plaatsvinden. Dan zou gekeken kunnen worden of de productie omlaag moet om de olieprijzen te stutten. Een besluit over het naar voren halen van de bijeenkomst wordt volgens ingewijden binnen enkele dagen genomen. Momenteel zijn dergelijke afspraken al van kracht.

Voorraden China groeien elke dag

In China slaan raffinaderijen onverkochte aardolieproducten, zoals benzine en kerosine op. Maar de voorraden groeien elke dag en de opslaglimieten worden bereikt. Verschillende marktkenners spreken van een schok in de oliemarkt die de prijzen nog verder kan drukken.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer