Druk op prijs gist en stoomschillen in varkensvoer

18-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De prijzen van bijproducten voor de varkenshouderij komen weer iets in beweging, als is dat niet over de hele linie.

De vraag naar alle categorieën is ronduit goed. De varkenshouders hebben bij het huidige niveau van de varkensnoteringen een goede basis voor hun productie, zij het dat de inkoop van biggen aan de prijzige kant is.

Meer aanbod biergist

Zoals in de voersector ook al werd verwacht, zijn de vorige week enkele noteringen voor biergist aangepast. Ook Rined verlaagt deze week zijn biergistprijs. Er is meer aanbod op de wereldmarkt gekomen vanuit Azië, waar de brouwerijen aanzienlijk minder van hun reststroom kunnen afzetten in de eigen veevoersector. De varkensproductie heeft daar vanwege de problemen met Afrikaanse varkenspest een gevoelige tik heeft opgelopen, in het bijzonder natuurlijk in China. De (gedroogde) gist moet nu elders worden afgezet.

Dit seizoen meer grondstof voor verwerkende industrie

Stoomschillen en resten voorgebakken aardappelproducten bleven de afgelopen weken hun prijs houden. De verwerkende industrie heeft veel meer grondstof ter beschikking dan in het vorige seizoen. Het leek een kwestie van tijd tot het aanbod dusdanig zou zijn verruimd dat de tarieven konden zakken. In ieder geval één notering is nu verlaagd, met € 0,10 per ton per procent droge stof.

Tarwegistconcentraat is bij een enkele leverancier al in prijs verhoogd, conform de verwachting op basis van een tijdelijk krimpend aanbod. Tarwezetmeel is behoorlijk vast geprijsd, de verhoging van de notering voor Corami van deze week moet gezien worden als een prijscorrectie, deze liep wat achter.

Prognose: aardappelproducten goedkoper.

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer