Druk op prijs rosékalf neemt verder toe

06-02-2020 | |
Rosévleeskalveren in een vrachtwagen. - Foto: Ronald Hissink
Rosévleeskalveren in een vrachtwagen. - Foto: Ronald Hissink

Hoewel de prijzen een pas op de plaats maken, krijgen ze wel steeds minder lucht.

Handelaren zien dat de verhouding tussen vraag en aanbod verandert. De balans die de markt een aantal weken kende verdwijnt snel. Het aanbod wordt steeds groter ten opzichte van de vraag en dat brengt prijsdruk met zich mee. De periode tot aan carnaval lijkt een stabiele prijs het hoogst haalbare. Na carnaval zal de vraag kalfsvlees sowieso minder worden.

Momenteel ligt de prijs voor een jongrosékalf op €3,70 tot €3,75 per kilo geslacht gewicht, terwijl voor oudrosékalveren wordt gerekend met €3,50 tot €3,55 per kilo geslacht gewicht. Daarmee liggen de prijzen zo’n 15 cent onder het niveau van een jaar terug. Toen perste de markt voor jongrosékalveren er in deze week nog een prijsstijging van 5 cent uit.

Prijs startkalveren stabiel

Voor startkalveren geldt eveneens een stabiele prijs: €270 tot €275 per dier van 100 kilo. Wel neemt ook aan deze kant van de markt de prijsdruk toe. Starters die nu bij vleeskalverhouders komen zijn namelijk in de zomer slachtrijp. Dan brengen vleeskalveren doorgaans minder op, dus kalverhouders worden meer terughoudend in het kopen van startkalveren.

Prognose: toenemende prijsdruk.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer