Doorgaan naar artikel

Druk op voortkabbelende kuikenmarkt neemt toe

druk op vleeskuikenmarkt neemt toe premium

Foto: Hans Prinsen

De vleeskuikenmarkt kabbelt ogenschijnlijk al weken voort.

De vraag naar en het aanbod van kuikens is in evenwicht. Slachterijen hebben naar eigen zeggen strak gepland, maar in de periode van gebroken werkweken waarin we momenteel zitten, zijn er aan de andere kant al snel genoeg als slachtdagen uitvallen. De prijzen van vrije kuikens en contractgebonden dieren bevinden zich al weken in een vlakke lijn. En daarop is komende week geen uitzondering. De Barneveldse notering voor vrije kuikens blijft staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Die in het Belgische Deinze blijft stabiel op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

Ook de contractnoteringen bewegen al een aantal weken niet meer. De VCN staat deze week op € 1,13 per kilo en zal daar naar verwachting ook komende week op blijven staan. De Belgische ABC-notering blijft ook volgende week staan op € 1,25 per kilo.

Ondanks de vlakke prijslijn, verandert de stemming op de achtergrond wel. Het evenwicht is niet in beton gegoten en door externe factoren neemt de druk op de vrije markt langzaam toe. De verwerkingscapaciteit neemt af door personeelstekorten bij NVWA. Slachterijen in Limburg konden deze week 0,75 dag minder slachten door gebrek aan keurmeesters. Met wat schuiven en overnemen zijn de kuikens die daardoor boven de markt komen te hangen nog te plaatsen.

Slachterijen missen een dag productie

Voor volgende week is er sprake van dat beide slachterijen een dag productie gaan missen. En dat is reguliere productie die wel gepland is. Als dat gebeurt wordt de uitdaging om dieren elders te plaatsen groter. Niet alleen omdat het dan meer dieren betreft, maar ook omdat volgende week een korte werkweek is door Hemelvaart. Daardoor is de rek bij andere slachterijen ook minder groot. Dat kan een omslagpunt in de al weken vlakke kuikenmarkt veroorzaken.

Opsteker daarbij wel is dat slachterijen niet meer druk ervaren dan anders door vleesimporten uit Oost Europa. Daardoor loopt het geproduceerde vlees wel weg. De Poolse prijs is wel gedaald de laatste tijd. Begin maart lag de kiloprijs op de vrije markt in Polen omgerekend nog op of rond de € 1,40 per kilo en daar was eind april nog € 1,19 per kilo van over. Slachterijen houden er rekening mee dat de concurrentie uit het Oosten kan gaan toenemen.

Prognose: stabiel tot lager.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin