Doorgaan naar artikel

Druk op zeugenprijs door gebrek aan arbeidskrachten

Slachtzeugen voor export naar Duitsland. Met name in dat land kampen slachterijen met personeelsgebrek door coronabesmettingen. - Foto: Bert Jansen premium

Slachtzeugen voor export naar Duitsland. Met name in dat land kampen slachterijen met personeelsgebrek door coronabesmettingen. - Foto: Bert Jansen

De prijs die vermeerderaars beuren voor slachtzeugen is historisch laag. Het enige positieve is dat de noteringen de laatste weken niet verder afglijden.

Vleesconcern Vion noteert al 6 weken € 0,80 per kilo geslacht gewicht en varkenshandel Tijs € 0,85 (€ 0,53 per kilo levend gewicht). Ook de Duitse noteringen staan al bijna 2 maanden op een laag niveau; VEZG op € 0,60 en slachterijen Tönnies en Westfleisch op € 0,50 per kilo geslacht gewicht.

Dat niveau geldt ook deze week, maar daarbij tendeert de prijs ondanks het lage niveau eerder naar beneden dan omhoog. Afbestellingen en remmen in aantallen is aan de orde van de dag. En dat terwijl dit eigenlijk doorgaans de periode is waarin de worstproductie hoogtijdagen beleeft.

Personeelsgebrek slachterijen door corona

De reden is het personeelsgebrek aan de slachtlijn doordat medewerkers besmet zijn of in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Dat manifesteert zich in Duitsland nog sterker dan in ons land, en bij het uitsnijden nog meer dan bij het slachten. En laat nu net Duitsland het kloppende hart van de Europese zeugenverwerking zijn. Daardoor is de zeugenprijs het kind van de rekening door het gebrek aan arbeidskrachten. Slachterijen en verwerkers zetten die in op de plaatsen waar ze het meest lucratief zijn. Daarbij krijgen vleesvarkens voorrang boven zeugen, wat de druk op de zeugenprijs nog groter maakt dan op die van varkens.

Ondanks dat de noteringen op een laag niveau staan, blijken die daardoor moeilijk in de benen te houden. Vooralsnog weten de meeste noteringen verval echter te voorkomen. Alleen de Deense notering houdt het niet: Danish Crown verlaagt zijn notering volgende week met 2,7 cent naar € 0,565 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin