Drukke tijden voor uienverwerkers

12-12-2019 | |
Foto: Cor Salverius - Foto: Cor Salverius Fotografie
Foto: Cor Salverius

Er worden veel uien ingepakt voor veel verschillende bestemmingen.

De verwerkers en sorteerder in uien hebben genoeg te doen. De prijzen zijn afgelopen weken gestegen. En de beurs Emmeloord verhoogt de notering voor gele uien ook deze week.

Opwaartse druk

Baalprijzen kennen een opwaartse druk. Voor goede gele uien wordt tussen € 20 tot € 21 per 100 kilo betaald voor middelmaat uien. Goede rode uien in de baal gaan voor € 40 weg. Voor mindere partijen rode uien die na de regen zijn geoogst, gaan weg rond € 35 in de baal. Voor rode uien beweegt de onderkant van de telersnotering op de beurs in Emmeloord dan ook omlaag. Verwerkers hebben de afgelopen week goed ingekocht om de voorraad te spekken. Langbewaarders met goede uien gaan wat vaster op de uien zitten. Ivoorkust begint vanaf deze periode al minder uien af te nemen en Senegal jaarlijks sluit ergens in januari/februari de poort. Het lijkt erop dat het vertrouwen voor de afzet in januari wel goed zit bij exporteurs, maar daarna wordt het onduidelijk. India krijgt een eigen oogst rond de jaarwisseling, waardoor het niet duidelijk is hoe lang ze aan de markt blijven.

Recordafzet

Vooralsnog stoomt de export flink door. Er zijn dit seizoen 556.511 ton uien uitgevoerd tot en met week 47. Dat is een record voor deze tijd van het jaar. In dezelfde periode in 2017 werd 2% minder uien afgezet. In november zijn uien naar 94 verschillende landen gegaan, zo breed is de vraag. Naast de belangrijkste afnemers worden deze week ook gele uien voor India verpakt. India belevert normaal gesproken verschillende landen in Azië, maar kent een zeer slechte eigen oogst waardoor er niet wordt geëxporteerd. Zo zijn nieuwe bestemmingen zoals Sri Lanka dit seizoen aan de markt. Maar ook Oost-Europese landen vragen meer uien dan andere jaren.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer