Het interieur van een proeffabriek in Lelystad, waar het Betaprocess is getest. Foto: Ton Kastermans
Dutch Sustainable Development (DSD) wil een bietenfabriek bouwen in Zeeuws-Vlaanderen, waar bieten worden omgezet in ethanol.
De fabriek moet 2.000 ton bieten per dag gaan verwerken. Daar is ongeveer 5.000 hectare suikerbieten voor nodig. De fabriek is gepland op het bedrijventerrein Axelse Vlakte, zei Cees van Loon, één van de eigenaren van DSD op een webinar over de suikerbiet als grondstof voor een groene chemie. “We willen de bieten laten telen in Zeeuws-Vlaanderen en over de grens met België. In eerste instantie richten we ons op de productie van ethanol. Maar later willen we grondstoffen maken voor de chemische industrie.”
Via de Betaprocess-techniek
Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Betaprocess-techniek, dat door DSD is ontwikkeld. De techniek is getest in het project In Nije Dei, zei Van Loon. “Het omzetten van bieten in ethanol is winstgevend. We kunnen 7.900 liter ethanol produceren uit 1 hectare bieten via de Betaprocess-techniek. Dat is veel meer dan bij mais (3.000 liter), tarwe (2.500 liter), houtmassa (2.000 liter) of suikerriet (6.200 liter).”
Op de lange termijn zal ethanol voor brandstof echter minder interessant worden, omdat het wagenpark steeds elektrischer wordt. Van Loon: “Om alle energie in de wereld uit biomassa te halen, heb je vier keer zo veel landbouwgrond nodig als er nu is. Om de chemische sector volledig te vergroenen, heb je slechts 4% van het wereldwijde areaal aan landbouwgrond nodig.”
We kunnen uit de biet niet alleen ethanol en ethyleen maken, maar ook producten voor de chemische industrie
In een later stadium wil DSD dan ook grondstoffen maken voor de chemische industrie, zegt DSD-directeur Hans van Klink. “We kunnen uit de biet niet alleen ethanol en ethyleen maken, maar ook producten voor de chemische industrie, zoals melkzuur of citroenzuur. We moeten eerst zorgen dat de fabriek er komt. Als we die doorontwikkelen, kan het snel gaan.”
Biet een goede grondstof
Manager Chris de Visser van het bioraffinageproject Acrres van Wageningen UR vindt de biet een goede grondstof. “Een biet produceert veel suiker. Bovendien is de suiker in de biet erg geschikt om ethanol van te maken. En de kleinschaligheid van dit project is interessant, omdat het zo duurzamer kan worden opgezet.”
De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat is enthousiast over het plan van DSD. “Er is ruimte op de Axelse Vlakte voor zo’n bedrijf. Het zorgt voor werkgelegenheid en het geeft een kans de chemische industrie te vergroenen.”