DSM fuseert met Zwitsers geur- en smaakstoffenbedrijf Firmenich

31-05 | |
DSM neemt familiebedrijf Firmenich over. - Foto: ANP
DSM fuseert met familiebedrijf Firmenich. - Foto: ANP

Voedings- en chemiebedrijf DSM fuseert met het Zwitserse bedrijf Firmenich. Het samengevoegde bedrijf wordt, naar eigen zeggen, leider op het gebied van creatie en innovatie in voeding, beauty en welzijn.

Firmenich is een familiebedrijf met een omzet van ruim € 4 miljard in 2021 en het op één na grootste geur- en smaakstoffenbedrijf ter wereld. DSM maakte vorig jaar € 7,3 miljard omzet.

Door de fusie denken de bedrijven € 350 miljoen per jaar aan synergievoordelen te kunnen behalen en jaarlijks € 500 miljoen extra omzet te kunnen maken. Dit met name door de combinatie van het Food & Beverage-onderdeel van DSM en de Taste & Beyond-activiteiten van Firmenich.

Omzet van ruim € 11 miljard

DSM-Firmenich, zoals het bedrijf na de fusie zal heten, bestaat straks uit 28.000 medewerkers en zal een omzet van meer dan € 11 miljard maken. Er zullen vier bedrijfsonderdelen onder het bedrijf vallen.

De grootste wat betreft omzet zijn diervoeding en -gezondheid (€ 3,3 miljard) en parfumerie & beauty (€ 3,3 miljard). Het voedingsonderdeel (Food & Beverage / Taste & Beyond) zal goed zijn voor een omzet van € 2,7 miljard. Het vierde onderdeel, Gezondheid, Nutritie & Welzijn zal zo’n € 2,2 miljard omzet maken.

Gezonder en toegankelijk voedsel

Met de voedingstak wil het nieuwe bedrijf zich richten op ‘het creëren van gezonder, heerlijk smakend, toegankelijk voedsel en dranken met meer natuurlijke en duurzame ingrediënten, inclusief markt- en innovatieleiderschap in natuur- en clean label-producten’. De voedingstak zal geleid worden vanuit Delft.

Hoewel de bedrijven het een fusie noemen, krijgen de aandeelhouders van DSM twee derde van de aandelen in handen. Firmenich-aandeelhouders zullen ook € 3,5 miljard in contacten ontvangen. Juridisch wordt het fusiebedrijf Zwitsers en krijgt het twee hoofdkantoren: in het Zwitserse Kaiseraugst en in Maastricht.

DSM stoot materialentak af

Tegelijk met de aankondiging van de fusie maakte DSM ook bekend zijn divisie Engineering Materials te verkopen. Dit onderdeel maakt onder andere hoogwaardige polymeren voor de auto- elektricieits- en elektronicamarkt. Investeerder Advent International en het Duitse chemiebedrijf Lanxess zijn de kopers voor een bedrag van bijna € 3,9 miljard.

DSM richt sinds vorig jaar meer op gezondheid, voedingsingrediënten en biowetenschap. Het afstoten van de materialentak is hier onderdeel van.

Kloosterman


Beheer