DSM gaat methaanremmer produceren in Schotland

09-11-2021 | |
Bovaer is een voersupplement dat wordt toegevoegd aan veevoer voor rundvee. - Foto: Hans Prinsen
Bovaer is een voersupplement dat wordt toegevoegd aan veevoer voor rundvee. - Foto: Hans Prinsen

Voedingsconcern Koninklijke DSM gaat de methaanremmer Bovaer produceren in een nieuwe fabriek in het Schotse Dalry.

DSM bouwt de fabriek op de bestaande locatie iets ten zuiden van Glasgow. In Dalry produceert DSM onder meer vitamines. DSM maakte de plannen bekend op de klimaattop COP26 in Glasgow, daar stond de beperking van de methaanuitstoot op de agenda. De veehouderij is wereldwijd een grote uitstoter van methaan, na de uitstoot uit natuurlijke bronnen en uit moerassen.

Bovaer toegelaten in Brazilië en Chili

In de nog te bouwen fabriek wil DSM starten met grootschalige productie van Bovaer. Het middel is recent toegelaten in Brazilië en Chili. In andere landen lopen de toelatingsprocedures, inclusief de EU. Voor de eerste afzet heeft het concern vooralsnog voldoende product beschikbaar, de nieuwe fabriek is bedoeld voor de opschaling van de afzet in de komende jaren.

Bovaer is een voersupplement dat wordt toegevoegd aan veevoer voor rundvee. Het kan de uitstoot van het broeikasgas methaan door rundvee (melkvee en vleesvee) met tientallen procenten verminderen, aldus DSM.

Begin november maakten vleesproducent JBS uit Brazilië en DSM bekend dat JBS het middel Bovaer gaat inzetten in een uitgebreide praktijkproef. Dat begint op veebedrijven van JBS in Brazilië, maar wordt naar verwachting uitgerold naar andere grote vleesproducerende landen.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer