DSM kiest voor voeding en gezondheid

14-09-2021 | |
Foto:  Laurens van Putten
Foto: Laurens van Putten

Koninklijke DSM gaat zich volledig richten op gezondheid, voedingsingrediënten en bio-wetenschap.

Het bedrijf gaat de structuur veranderen en is begonnen met onderzoek over het apart zetten en eventueel afstoten van de materialentak, die in 2020 nog goed was voor een omzet van € 1,5 miljard. Dat meldt de multinational in een update over de strategie van het bedrijf.

3 takken goed voor € 6,5 miljard

De nieuwe structuur begint met de oprichting van 3 nieuwe businessgroepen. Daarbij gaat elke groep gebruikmaken van eigen innovaties uit de activiteiten die nu door DSM Innovation Center worden uitgevoerd. De 3 takken die samen goed zijn voor een omzet van momenteel € 6,5 miljard zijn:

  1. Food & Beverage (omzet circa € 1 miljard) met de activiteiten in voeding, dranken en huisdieren. Dat is een combinatie van de huidige takken voor voedingsspecialiteiten en voedingsproducten. Deze businessgroep omvat onder de natuurlijke zoetstof Eversweet en CanolaPRO, een plantaardig eiwitalternatief. Het zal ook de thuisbasis zijn voor de op zuivel gebaseerde smaakstoffen van First Choice Ingredients waarvan onlangs de overname werd aangekondigd;
  2. Health Nutrition & Care (€ 2,5 miljard) met producten op het gebied van gezondheid via voeding en zorg. Deze groep richt zich op voeding tijdens zwangerschap, babyvoeding, voedingssupplementen, farma, medische voeding, persoonlijke verzorging, geurstoffen, biomedische materialen en betere voeding voor de meest kwetsbare groepen;
  3. Animal Nutrition & Health, met meer dan € 3 miljard omzet, zal zich richten op specialistische oplossingen voor een ‘radicale, maar haalbare’ transformatie in duurzame productie van dierlijke eiwitten, aldus DSM. Het omvat essentiële producten, zoals vitaminen en carotenoïden, de onlangs overgenomen Erber Group en producten zoals methaanremmers in diervoer en alternatieven voor visolie. Dit onderdeel omvat ook precisie-initiatieven met datagestuurde instrumenten voor boeren en voor dierenartsen en diergezondheidsdeskundigen.

Afscheid van chemie

De materialentak die zich voor een groot deel richt op de auto-industrie is een van de laatste overblijfselen uit de historie van DSM als chemiebedrijf in staatseigendom dat ooit voortkwam uit de mijnindustrie in Limburg. De nieuwe structuur wordt vanaf 1 januari 2022 verwerkt in de financiële rapportages.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer