DSM profiteert van hogere prijzen

03-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Voedingsbedrijf DSM draait in het eerste kwartaal een goede omzet, mede doordat de vraag ondanks hogere prijzen aanhield.

De voedingstak van DSM groeide met 10%. De tak was goed voor een omzet van € 362 miljoen, een plus van 22% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Het concern zegt dat de vraag naar verpakt voedsel aanhield ondanks de hogere prijzen voor consumenten. Ook profiteerde het bedrijf van de heropening van foodservice. De volumes van de voedingstak groeide met 7% en de prijzen met 3%. Hierdoor behaalde het bedrijf ook een goede groei met zuivel-, bakkerij-, hartige en drankproducten.

Verwachting blijft positief

De totale omzet van DSM was € 1,9 miljard tegenover € 1,7 miljard in 2021. De verwachting is dat DSM dit jaar dezelfde groei blijft vasthouden. Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, de CEO’s van DSM: “DSM heeft een goede start gehad dit jaar door sterke afzet van alle divisies en goede prijzen. Ondanks de wereldwijde logistieke en toeleveringsketens uitdagingen, kunnen wij onze producten blijven leveren.”

Hogere prijzen diervoer

De diervoedertak groeide met 8%, maar de volumes namen af doordat klanten door de hoge prijzen een kleinere voorraad aanlegde. Vooral varkenshouders in China kochten minder in door de strenge lockdowns in het land. De diervoedertak draaide een omzet van € 881 miljoen. De prijzen voor het voer stegen met 11%, dit reflecteert volgens het concern de hoge kostprijs.

De hoge prijzen zijn vooral te zien bij de materialendivisie, die voor een groot deel de afgelopen jaren van de hand zijn gedaan. Daarvan verkocht het bedrijf zelfs minder dan het afgelopen jaar, maar is de omzet wel een kwart gestegen.

Plantaardige tak

Eind 2021 nam DSM het Noorse Vestkorn Milling over. Voor deze overname betaalde het voedingsbedrijf € 65 miljoen. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in plantaardige eiwitten uit erwten en bonen draaide in het eerste kwartaal een omzet van € 7 miljoen. De plantaardige tak groeit volgens DSM met ‘dubbele cijfers’ door de introductie van nieuwe producten en het aantrekken van nieuwe klanten.

Daler op de beurs

Ondanks het positieve resultaat daalde DSM dinsdag op de Amsterdamse beurs naar de publicatie van de resultaten (-1%). Het bedrijf had last van de winstwaarschuwing van het Duitse chemiebedrijf Covestro die een dag eerder de verwachtingen verlaagde.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer