Doorgaan naar artikel

Dubbele boodschap PlanetProof

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Het keurmerk On the way way to PlanetProof groeit spectaculair. De Stichting Milieukeur (SMK) meldt een groei van ruim 600% in 2020, gebaseerd op de Monitor Duurzaam Voedsel van WUR.

In werkelijkheid is die groei nog hoger, omdat veel gecertificeerd product zonder zichtbaar keurmerk in het schap ligt. Uiteraard is de stichting tevreden. Tegelijkertijd waarschuwt directeur Gijs Dröge. De groei in Nederland is er wel zo’n beetje uit nu de supermarkten van gecertificeerde aardappelen, groenten, fruit, zuivel en eieren zijn voorzien. Groei moet uit het buitenland komen. In België wordt de belangstelling gepolst.

Een wrang bijsmaakje

Dröge worstelt ook met het verdienmodel. Hij vindt dat boeren en tuinders voor extra inspanningen moeten worden beloond. En dat is helaas niet het geval: niet in prijs, niet in leveringszekerheid. Het model is dan niet duurzaam, stelt hij. 33 Twentse melkveehouders hebben dit al aan den lijve ondervonden. FrieslandCampina schrapte hen dit jaar uit het PlanetProof-traject, omdat de stijging in melkaanvoer de vraag overtreft. De overhandiging van de miljardste liter duurzame melk aan minister Schouten krijgt zo een wrang bijsmaakje.

Versterken financiële positie

Een ander schaduwvlekje is het financiële resultaat. SMK leed, als gevolg van de groei, weer een verlies; in 2020 van € 263.000. Dröge merkt op dat de financiële positie moet versterken om de onafhankelijke rol te behouden. Terecht, want onafhankelijk is het fundament van certificering en keurmerk.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin