Doorgaan naar artikel

Dubbeltje per kuiken minder in twee weken

Foto: Theo Galama

Foto: Theo Galama

Hoewel de kuikenmarkt vriendelijker gestemd is, zijn contractprijzen volgens slachterijen onhoudbaar op het huidige niveau.

De kuikenmarkt lijkt van de eerste schrik te bekomen. Na de onverwacht grote prijsdruk van afgelopen weken is de prijs van zware vrije kuikens in Barneveld gelijk gebleven op € 0,74 tot € 0,76 per kilo. De notering van de lichte kuikens is deels gecorrigeerd. Middelzware kuikens, met gewichten tussen 2 en 2,2 kilo, worden afgenomen voor dezelfde prijs als de zware. Het lichtere deel van dat segment, alles onder 2 kilo, is nog steeds nagenoeg onverkoopbaar.

Beperkte vriesruimte bij slachterijen

Qua volume loopt de kip deze week redelijk goed weg. Zowel boeren, handelaren als slachterijen noemen de markt vriendelijker. Evengoed zet dat slachterijen niet aan tot veel bijkopen op de vrije markt. Het is kiezen tussen twee kwaden: vers afzetten voor lage prijzen, of invriezen. En op de beperkte vriesruimte worden slachters steeds zuiniger. Slachterijen slachten daarom vooral hun contractkuikens weg, omdat ze daarmee vaak al ruim voldoende aanvoer hebben om in de vraag te voorzien.

Contractprijzen onhoudbaar

Ondanks de vriendelijker stemming zijn volgens slachterijen de contractprijzen onhoudbaar op het huidige niveau. De VCN komt anderhalve cent lager uit op € 0,7375 per kilo, terwijl de ABC-prijs net als vorige week € 0,02 zakt naar € 0,82 per kilo. Dat is ook de verlaging bij de meeste slachterijen. Met de € 0,03 die ze vorige week al terughaalden, is dat 5 cent per kilo minder. Een kuikenhouder rekent voor dat dat een dubbeltje per kuiken is. Dat gecombineerd met de voerprijzen laat marges snel verdampen.

Planningen naar beneden bijgesteld

En dat is een trieste constatering in een periode die normaal de beste tijd van het jaar is. Daar wordt het aanbod ook op gepland. Die planningen worden nu met spoed naar beneden bijgesteld, waardoor over negen weken minder kuikens komen en vraag en aanbod weer beter bij elkaar zullen passen.

Een lichtpunt op kortere termijn is dat door de feestdagen ook slachtdagen uitvallen. Die waren al uitgepland, dus dat drukt minder op de aanvoer. Ook de import uit Oost-Europa is in korte weken wat minder, terwijl de consumptie doorloopt. Marktpartijen verwachten daarom dat de stabiliteit in de markt ook volgende week aanhoudt.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin