Duidelijk minder vraag op Teleporc-varkensveiling

15-06 | |
Vleesvarkens in de stal. De varkensprijs in Duitsland staat onder druk. - Foto: Henk Riswick
Vleesvarkens in de stal. De varkensprijs in Duitsland staat onder druk. - Foto: Henk Riswick

Er wordt nog geboden op vrije varkens; dat is het meest positieve wat valt af te leiden uit de dinsdagveiling van varkensbeurs Teleporc.

Slachterijen tonen duidelijk minder kooplust dan een week geleden. Waar er toen nog vijf tot zes keer op een partij geboden werd, is dat nu nog slechts een keer of twee à drie. De gemiddelde veilingprijs komt daardoor ook beduidend lager uit. Deze levert met € 1,60 per kilo geslacht gewicht 3 cent in ten opzichte van het niveau van de vorige veiling op vrijdag 11 juni. Van de zeven aangeboden koppels werden er dan ook maar drie verkocht.

Graadmeter

De internetveiling van slachtvarkens is een graadmeter voor de stemming op de Duitse markt. Die markt kampt al twee weken met tweespalt, omdat producenten bij een lager varkensaanbod een prijsverhoging willen en slachterijen juist prijsverlaging door druk op de Europese vleesmarkt.

Die laatste groep lijkt dus aan terrein te winnen. De gemiddelde veilingprijs van € 1,60 is nog slechts 3 cent boven het niveau van de geldende Duitse marktprijs, de toonaangevende Vereinigungpreis die op € 1,57 per kilo staat. Een verschil van 5 cent staat daarbij synoniem voor een stabiele prijs. De huidige koers geeft daarmee toenemende prijsdruk op de Duitse varkensmarkt weer.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer