Duidelijkheid in definitie vegetarisch gewenst

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
In de folders, op etiketten of bij recepten lopen de termen plantaardig, vegetarisch of veganistisch nogal eens door elkaar. - Foto: Canva
Op etiketten lopen de termen plantaardig, vegetarisch of veganistisch nogal eens door elkaar. - Foto: Canva

Twee trajecten met eenzelfde insteek: schep duidelijkheid in wat plantaardig, vegetarisch of veganistisch is.

In de folders, op de etiketten of de recepten lopen de termen nogal eens door elkaar. Bewust en onbewust.

Het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) richt een werkgroep op die duidelijkheid moet verschaffen over het begrip plantaardige voeding. Het instituut denkt in technische definities en criteria. Het ministerie van volksgezondheid bekijkt hoe de Warenwet moet worden aangepast om verwarring rond de termen ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’ op etiketten te voorkomen.

Onduidelijke grenzen in eiwittransitie

De vraag naar plantaardige voeding stijgt wereldwijd. De omzetten lopen in de miljarden euro’s. Een groeiend aantal bedrijven pikt hier een graantje van mee, van bestaande bedrijven tot nieuwkomers. Het is niet altijd duidelijk waar de grenzen in deze eiwittransitie liggen.

Iedereen kent de discussie over vega-‘kipstukjes’, -’tonijn’ en -‘krab’, laat staan termen als schnitzel, burger of worst. In het Europees Parlement strandde eerder dit jaar helaas een verbod op deze vleesgerelateerde namen voor plant-based producten. Creatieve geesten kunnen toch zelf een naam verzinnen? Nederland moet het beleid zelf invullen dus.

Dierlijk eiwit

Het wordt hoog tijd. Vlees is vlees. De mate van dierlijk eiwit in de vorm van melk, ei of anderszins in de verwerking, geeft aan wat vegetarisch of veganistisch is. De consument moet een duidelijke keuze kunnen maken. En voor de bedrijven actief in deze markt werkt zo’n scheidslijn ook verhelderend.

Lees ook: Wettelijke definitie nodig voor gebruik term ‘vegetarisch’Beheer