Duits bedrijf presenteert eerste visproducten van kweekcellen

09-08 | |
Foto: Bluu Seafood
Foto: Bluu Seafood

Het Duitse bedrijf Bluu Seafood heeft zijn eerste producten gemaakt van gekweekte viscellen gepresenteerd. Het zijn vissticks en visballetjes. Het is het eerste Europese kweekvisbedrijf dat de eerste markt-klare producten presenteert.

De producten bevatten naast gekweekte viscellen ook plantaardige eiwitten om de producten beter te kunnen bereiden en voor een beter mondgevoel. De verhouding gekweekte viscellen en plantaardige eiwitten is 1 op 1, zo laat het bedrijf desgevraagd weten.

‘Eenvoudige’ visproducten

Bluu Seafood richt zich in eerste instantie op de meer ‘eenvoudige’ visproducten zoals vissticks. Door plantaardige eiwitten toe te voegen, is de textuur beter dan wanneer alleen viscellen worden gebruikt. Hiermee wordt een product gemaakt dat voor de een consument niet van echte vis te onderscheiden is, maar die productietechnisch zo eenvoudig mogelijk te maken is, aldus Bluu Seafood.

Wettelijke goedkeuring

De producten kunnen nog niet op de markt gebracht worden. Daar is eerst wettelijke goedkeuring voor nodig. De sticks en balletjes werden gepresenteerd om te laten zien waartoe het bedrijf nu in staat is. Ondertussen bereidt het bedrijf zich voor op het wettelijke goedkeuringsproces in verschillende landen, in de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Singapore.

Gekweekte sashimi. - Foto: Bluu Seafood
Gekweekte sashimi. – Foto: Bluu Seafood

Complexere producten

De complexere producten zoals sashimi staan op de planning voor de langere termijn. “We werken parallel aan complexere producten zoals visfilet en sashimi, waarvan al prototypes bestaan”, zegt medeoprichter Simon Fabich tegen nieuwssite TechCrunch. “Maar die zijn ongetwijfeld moeilijker op te schalen en het zal meer tijd kosten om prijspariteit met het conventionele product te bereiken.”

Voor deze producten is de ‘truc’ van het toevoegen van plantaardige eiwitten niet meer nodig, omdat deze producten op ‘steigers’ worden gekweekt die voor de structuur zullen zorgen.

Marktintroductie in 2023

Het jonge bedrijf, dat werd opgericht in 2020, mikt op een marktintroductie in 2023 in Singapore, het enige land waar verkoop van gekweekt vlees van één bedrijf is toegestaan. Voor een breder publiek verwacht het bedrijf dat rond 2025 zijn producten in de supermarktschappen liggen.

Onlangs presenteerde ook het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable zijn eerste kweekvleesproducten. Dit bedrijf verwacht ook zijn eerste producten in 2025 aan consumenten te kunnen verkopen.

Kloosterman


Beheer