Doorgaan naar artikel

Duits kabinet steggelt over veredelingstechniek

De Duitse regering is het nog niet eens over de toepassing van nieuwe veredelingstechniek.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir. - Foto: Presscov premium

De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir. - Foto: Presscov

De Duitse regering is het nog niet eens over de toepassing van nieuwe veredelingstechnieken voor de ontwikkeling van weerbare gewassen.

Dat zegt landbouwminsiter Cem Özdemir in een interview met de Brusselse nieuwswebsite Euractiv.

Nieuwe genetische technieken

In het coalitieakkoord tussen de sociaaldemocratische SDP, de liberale FDP en de Groenen is wel afgesproken dat de partijen de ontwikkeling van klimaatbestendige gewassen ondersteunen, maar ze zijn het er nog niet over eens dat daarvoor ook nieuwe genetische technieken, zoals CrisprCas, kunnen worden ingezet. “We zijn er nog niet”, aldus het commentaar van Özemir.

Meerderheid in Europees Parlement ontstaat

Tijdens de informele landbouwraad hebben de Europese landbouwministers in Straatsburg een onderzoeksfaciliteit bezocht waar Franse en Duitse wetenschappers gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van nieuwe wijnrassen die minder gevoelig zijn voor ziekten. In het Europees Parlement lijkt een meerderheid te ontstaat voor de toelating van dergelijke technieken, mede doordat de liberale fractie daarover een standpunt heeft ingenomen dat is voorbereid door de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema.

Minder gewasbeschermingsmiddelen

Norbert Lins, de Duitse voorzitter van de landbouwcommissie in het Europees Parlement, heeft zich ook uitgesproken voor de toelating van nieuwe veredelingstechnieken, onder andere om gewassen weerbaarder te maken tegen ziekten en plagen. Door de ontwikkeling van nieuwe gewassen kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag, aldus Lins. De Europese Commissie heeft een wet in voorbereiding om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag te brengen.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin