Doorgaan naar artikel

Duits QS: van vleescontroleur tot ketenbeheerder

90% van het AGF-assortiment in Duitland is QS-gecertificeerd. - Foto: Canva premium

90% van het AGF-assortiment in Duitland is QS-gecertificeerd. - Foto: Canva

De Duitse voedselketenbeheerder QS heeft zich in zijn twintigjarig bestaan ontwikkeld tot een certificeringsinstantie voor 180.000 binnen- en buitenlandse bedrijven.

De Duitse ketenbeheerder QS dat de veiligheid en kwaliteit van voedsel borgt, viert deze maand zijn 20e verjaardag. QS staat voor Qualität und Sicherheit en maakte in die twee decennia een sterke ontwikkeling door.

QS zag in oktober 2001 het licht als gevolg van de BSE-affaire. Heel Europa werd erdoor opgeschrikt en het vertrouwen in de veiligheid van (rund)vlees stond zwaar onder druk. Op kleinere schaal volgden diverse andere vleesschandalen, maar de afgelopen jaren was het rustig rond deze voedingscategorie.

95% van het varkens- en pluimveevlees in de Duitse detailhandel is QS-gecertificeerd

Veel vertrouwen in veiligheid voeding

Vanwege het jubileum gaf QS onderzoeksbureau Forsa opdracht een enquête te houden. Daaruit bleek dat 72% van de consumenten groot vertrouwen heeft in de veiligheid van het dagelijkse eten. Bij 28% is dat vertrouwen dus minder groot, wat ook QS beseft. In een commentaar zegt zakelijk leider Axel Hinrichs dat de organisatie de uitkomst ziet als zowel een succes als een opdracht. Deze opdracht is om niet stil te zitten maar aan de weg te blijven timmeren met betrouwbaar ketenbeheer.

QS is geen overheidsinstantie maar een volledig particulier initiatief van de belangenbehartigers in de voedselketen, waaronder ook boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV).

Artikel gaat verder onder de video

QS erkent ook buitenlandse kwaliteitssystemen

QS liet het niet bij de bewaking van de rund- en varkensvleesketen alleen. Enkele jaren na de oprichting volgden pluimveevlees, groente, fruit en aardappelen (AGF). Zuivel zit niet in het ‘pakket’ maar heeft een eigen bewakingssysteem. Inmiddels is volgens de ketenbeheerder 95% van het varkens- en pluimveevlees in de Duitse detailhandel QS-gecertificeerd. Daarnaast 85% van het rundvlees en 90% van het AGF-assortiment.

Het gaat daarbij niet alleen om producten van eigen bodem maar ook om de geïmporteerde waren. QS erkent daarom tevens buitenlandse ketenkwaliteitssystemen zoals IKB Varkens. Dat betekent dat het IKB-certificaat automatisch tot een QS-certificaat leidt.

180.000 systeempartners

De bedrijven die aanspraak kunnen maken op het QS-certificaat heten in het jargon van de organisatie ‘systeempartners’. Alles bij elkaar zijn dat er zo’n 180.000 in Duitsland en daarbuiten. Certificaathouders, ofwel systeempartners, die niet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen, worden gestraft. Over die sancties beslist een commissie. De straffen kunnen zich beperken tot een berisping, een verhoging van de controlefrequentie of boetes met een maximale hoogte van € 50.000. In hardnekkige gevallen kan een systeempartner de verdere deelname aan het systeem worden ontzegd.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin