Duits wetsontwerp verbod doden eendagshaantjes

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner presenteert woensdag 9 september haar wetsontwerp voor een verbod op het ruimen van mannelijke eendagskuikens in de broederijsector.

Klöckner kondigde in juli aan dat ze op een wettelijk verbod mikt per eind 2021, omdat er voldoende alternatieve mogelijkheden voor het ruimen zijn, waaronder met name de geslachtsbepaling in het ei. Daarnaast is de productie van zogenoemde broederkippen (hanen) en dubbeldoelkippen mogelijk. Los daarvan had de hoogste administratieve rechter (het Bundesverwaltungsgericht) vorig jaar al uitgesproken dat het doden van haantjes in de broederijen nog slechts voor een overgangstermijn mag worden gepraktizeerd.

Probleem naar buitenland verplaatsen

De broederijsector was in principe al bereid om de ruimingspraktijk uit te faseren, maar spreekt van een krachtinspanning om het doel te bereiken. Tevens vraagt de sector zich af hoe kan worden voorkomen dat het probleem zich naar het buitenland verplaatst. Klöckner wil appelleren aan de consument om bij een verbod alleen nog te opteren voor Duitse eieren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.