Doorgaan naar artikel

Duitse agrifoodsector: gelijk speelveld in EU belangrijk

Minister Julia Klöckner van landbouw en voedselvoorziening zat niet stil tijdens de afgelopen regeringsperiode. Foto: ANP premium

Minister Julia Klöckner van landbouw en voedselvoorziening zat niet stil tijdens de afgelopen regeringsperiode. Foto: ANP

Duitsland mag wel vooroplopen in de EU, maar zorg dan ook voor een harmonisering van de eisen op de Europese binnenmarkt. Dat roept de agri- en voedingssector naar de politieke partijen in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen. De Duitse verkiezingen zijn op zondag 26 september.

Een gelijk speelveld in de EU staat hoog op de verlanglijst van de overkoepelende organisaties in de Duitse agrohandelssector en voedingsindustrie. Dat benadrukken de organisaties in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen.

“Internationale handel is goed voor het (landbouw)-bedrijfsleven en de consument, mits op basis van gemeenschappelijke regels. De concurrentiepositie van de Duitse bedrijven mag niet door uiteenlopende standaards op de Europese binnenmarkt op het spel worden gezet”, zo staat het in het wensenpakket van het Deutsche Raiffeisenverband (DRV), de belangenorganisatie van de coöperatieve landbouwsector. De levensmiddelenfabrikanten, verenigd in de Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie (BVE), zegt het anders, maar bedoelt exact hetzelfde.

Klöckner zat niet stil

De stellingname op dit punt wekt geen verbazing. Dit gezien enkele opvallende politieke initiatieven van Berlijn in de afgelopen regeringsperiode. Minister Julia Klöckner van landbouw en voedselvoorziening zat niet stil en kwam bijvoorbeeld op de proppen met een verbod op het doden van eendagshaantjes in de eierenindustrie. Daarmee kwam Duitsland voorop te lopen in de EU, die hiervoor nog lang geen gemeenschappelijke regeling heeft.

EU-wijd dierenwelzijnslabel

Voor dierenwelzijn in de veehouderij in het algemeen ligt er besluitvorming voor een forse niveauverhoging in het verschiet in de komende regeringsperiode. Ook hier gaat Duitsland voorop in de EU. Weliswaar bestaat daarover tussen de agrarische sector en de politiek in principe een breed gedragen consensus, maar de grote vraag hoe dat dan verder moet met de concurrentiepositie op de Europese binnenmarkt is nog niet beantwoord. De hoop is dat Duitsland erin zal slagen om een EU-wijd gegarandeerd dierenwelzijnslabel door te drukken, maar dat is nog verre van zeker.

Geen nationale soloritten meer

Voor de zekerheid eisen DRV en BVE dan ook dat er financiële compensatie komt voor het geval de Duitse ondernemers aan hogere eisen moeten voldoen dan de concurrentie in het Europese buitenland. De levensmiddelenfabrikanten willen ook dat een komende regering de EU-wijde harmonisering van de herkomst- en inhoudsetikettering op de rails zet. Geen nationale soloritten meer, bijvoorbeeld als het gaat om de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen, eist de BVE.

Supemarkten

Een belangrijk punt blijft verder ook de concentratie in de supermarktsector. Tegenover een handvol ketens staat een woud aan grotere en kleinere voedingsleveranciers. Hun onderhandelingspositie ten opzichte van de supermarktmastodonten moet worden versterkt, zo luidt de eis.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin