Doorgaan naar artikel

Duitse Aldi’s twijfelen aan dierwelzijnstax

Foto: ANP

Foto: ANP

De Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd stellen eisen aan de mogelijke Duitse dierenwelzijnsbelasting, de zogenoemde Tierwohlabgabe.

De grootste discountketen in Duitsland vindt voorstellen voor een ‘vleestax’ van 40 cent per kilo varkensvlees op zich prima, maar dan moeten alle ketenpartijen wel meedoen en dan het liefst ook op Europees niveau. Bovendien moeten er garanties zijn dat de taks uiteindelijk ook aan de dieren ten goed komt. Dat meldt vakblad TopAgrar op gezag van Der Spiegel.

Voorstel breed gesteund

De Tierwohlabgabe is voorgesteld door een regeringscommissie en wordt breed omarmd. Onder meer door de Bondsdag die de voorstellen steunt. De regering moet nog deze regeringsperiode met maatregelen komen om de voorstellen door te voeren. De minister van Landbouw en Voedsel, Julia Klöckner, heeft aangegeven dat er uiterlijk medio 2021 concrete voorstellen zijn en wil het ook op de EU-agenda.

Initiative Tierwohl

In Duitsland bestaat sinds 2015 een systeem met dierenwelzijnslabels voor vlees, dat is het Initiatief Dierenwelzijn (Initiative Tierwohl). Dat richt zich op varkens en pluimvee. Deelnemende retailketens financieren dat initiatief via een bijdrage van 6,25 cent per verkochte kilo vlees en worst. Dat levert circa € 130 miljoen per jaar op om maatregelen en aanpassingen voor verbetering van het dierenwelzijn op boerenbedrijven te ondersteunen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin