Duitse biggenmarkt ontwaakt weer

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenprijs weet ook deze week zijn licht stijgende trend van de afgelopen weken voort te zetten.

De DCA BestPrigletPrice maakt opnieuw een stap van € 0,50 omhoog om oplopen van de toeslagen te voorkomen en komt daarmee deze week op het ronde bedrag van € 30 per big. De notering van Vion stijgt met € 1 naar € 27,50 per big (€ 25,23 ex btw).

Effect saneringsregeling

Het aanbod verminderde de afgelopen tijd door het grotere aantal terugkomers in de zomer. Dat begint zich nu te herstellen, maar volgens biggenhandelaren begint nu het effect van de saneringsregeling zich te openbaren.

Vraag uit Spanje

De vraag uit Spanje is er ook weer. Al verschillen handelaren over de bereidheid van de Spanjaarden om geld te bieden. Waar de ene merkt dat er nog weinig prijsruimte is, krijgt de ander deze week wel meer betaald voor de exportbiggen dan vorige week.

De Duitse biggenmarkt begint ook weer te ontwaken, nu het slachterijen lukt om het varkensoverschot te verkleinen. Het is niet zo dat er al volop vraag naar biggen is, maar de contacten worden opgepakt en relaties weer hersteld.

Duitse biggenprijs stijgt harder

Dat is ook terug te zien aan de Duitse biggenprijs. Die begint zelfs harder te stijgen. Deze week staat de VereinigungsFerkelpreis € 2 hoger dan de Nord-West-notering op € 28 per big. Daarmee loopt de Duitse prijs echter nog altijd achter op die in ons land. De actuele toeslag van € 6 op de Duitse notering betekent dat een big € 34 kost, waar de BPP inclusief 25% toeslag op € 37,50 uitkomt.

Tekort aan biggen

In het binnenland lopen vaste koppelingen goed door. Vleesvarkenshouders stellen niet uit omdat biggen volgende week duurder zijn. Hoewel de markt nu in evenwicht is, kan dat snel veranderen. Als de varkensprijs wat aantrekt, komt volgens handelaren het tekort aan biggen echt boven water.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.