Skip to content

Duitse bioboeren willen beleid in plaats van marktwerking

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

De Duitse organisatie voor biologische landbouw, Bioland, roept de politiek op om een actiever beleid te maken om biologische landbouw en de consumptie van biologische producten te stimuleren.

“De tijd dat het aan de markt overgelaten kan worden, is voorbij”, zegt president Jan Plagge aan de vooravond van de Grüne Woche in Berlijn. “Er moeten duidelijke kaders worden gesteld, anders gaat de landbouw niet veranderen”, vindt hij.

GLB moet groener

Plagge zegt dat de wens van de politiek niet in lijn is met het beleid dat wordt gevoerd. Als voorbeeld geeft hij de wens om het Europese landbouwbeleid verder te vergroenen. “Tegelijkertijd willen veel landen het systeem van toeslagen niet veranderen.” Ook de wens voor een hoger dierenwelzijn botst volgens Plagge met WTO-afspraken dat producten die niet aan de hogere welzijnsstandaarden voldoen niet geweerd mogen worden aan de grens.

Biosector heeft steun nodig

De voorman van de biologische sector heeft ook weinig vertrouwen in de doelstelling dat in Duitsland 20% van de productie biologisch wordt. Zonder financiële ondersteuning gaat dit volgens Plagge niet lukken. Hij vindt dat zowel de consumptie van biologische producten als de omschakelende boeren ondersteuning verdienen. Boeren zijn volgens Plagge best bereid om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. “Maar dan moeten ze wel wat kunnen verdienen”, zegt hij.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin