Duitse boer investeert meer in mechanisatie

14-04 | |
Duitse rundveehouders zijn het meest optimistisch over de nabije toekomst. - Foto: Canva
Duitse rundveehouders zijn het meest optimistisch over de nabije toekomst. - Foto: Canva

Duitse boeren investeren de komende zes maanden meer in machines voor het uitrijden van mest en voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat gaat ten koste van de investeringen in oogstmachines, concludeert het Deutsche Bauernverband (DBV) in zijn nieuwe kwartaalrapport, de Konjunkturbarometer Agrar. In totaal investeren de boeren volgens deze enquête € 1,2 miljard in mechanisatie. Dat is € 200 miljoen meer dan een jaar eerder.

Ook de investeringen in stallen en stalinrichting nemen ten opzichte van een jaar geleden toe, en wel met € 400 miljoen naar € 2,1 miljard. Alles bij elkaar is het investeringsvolume het komende half jaar € 4,4 miljard. Dat is een plus van € 400 miljoen.

Rundveehouders meest optimistisch

Bekeken per deelsector zien de rundveehouders de nabije toekomst het meest optimistisch in. De akkerbouwers zien het het minst zitten. Zij vrezen de problemen die de komende nieuwe wet op de insectenbescherming met zich mee zal brengen. Ook het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid brengt vanuit hun optiek weinig positiefs.

Subsidies meer verbonden aan milieuprestaties

De regering in Berlijn heeft dinsdag 13 april aangegeven hoe Duitsland het nieuwe beleid gaat implementeren. De directe subsidies worden vanaf 2023 sterker verbonden aan milieuprestaties. Een groter deel van de directe subsidies gaat ook meteen naar de pot van de zogenoemde tweede zuil, dat wil zeggen subsidies voor het milieu. Het parlement moet de zaak nu ratificeren. Het DBV dringt er bij de volksvertegenwoordigers op aan de voorstellen van de regering op onderdelen te corrigeren.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.