Duitse boeren blokkeren weer distributiecentra Aldi

29-12-2020 | |
Archieffoto van boeren die een Nederlands distributiecentrum van Aldi blokkeren op 12 december. - Foto: ANP / Hollands Hoogte / Kappers Media
Archieffoto van boeren die een Nederlands distributiecentrum van Aldi blokkeren op 12 december. - Foto: ANP / Hollands Hoogte / Kappers Media

Duitse boeren hebben de blokkades van distributiecentra van supermarkten hervat. Ditmaal zijn uitsluitend de distributiecentra van Aldi het doelwit, primair in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, maar ook elders in Duitsland.

De actievoerende boeren zijn boos op de supermarktketen omdat deze met ingang van 2021 een prijsverlaging voor boter heeft aangekondigd die forser is dan verlaging die voor de tijd van het jaar gebruikelijk is. De blokkades begonnen afgelopen weekend en duren nog voort.

‘Aldi van plan om alleen Duitse verse zuivel te verkopen’

Achter de blokkades staat de actiegroep Land schafft Verbindung (LvS), die zegt net zo lang door te willen gaan tot Aldi met ‘constructieve voorstellen’ komt. Aldi heeft naar buiten laten brengen dat de grootgrutter de boterprijsverlaging niet abnormaal vindt. Het zou gaan om € 0,50 voor een pakje. Gebruikelijk is volgens de boeren echter hooguit € 0,10 tot € 0,20.

Een onderhoud van LvS met Aldi-managers heeft naar de actiegroep zelf zegt wel al opgeleverd dat de supermarktketen aan het nadenken is geslagen. Tevens zou Aldi van plan zijn om alleen nog verse melk en aanverwante producten van Duitse herkomst te verkopen.

Resultaten van eerder Duitse blokkades

Eerdere acties van de Duitse boeren tegen het prijsbeleid van de supermarkten leverden kortgeleden onder meer op dat Lidl € 50 miljoen stortte in de kas van de Initiative Tierwohl. Uit die kas worden toeslagen uitgekeerd voor dierenwelzijnsmaatregelen.

Ook hebben de acties geleid tot topoverleg van de retailers met landbouwminister Julia Klöckner. Deze heeft de grootgrutters opgeroepen om met concrete initiatieven te komen om de gemoederen in de agrarische sector tot bedaren te brengen. Sindsdien leek het erop dat de rust weer was teruggekeerd, maar de nieuwe blokkades blijken die rust alsnog te verstoren.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.