Doorgaan naar artikel

Duitse boeren willen acuut meer geld zien

Met demonstraties en blokkades van distrubitiecentra van supermarktketens eisen Duitse boeren een hogere prijs voor hun producten. - Foto: ANP

Met demonstraties en blokkades van distrubitiecentra van supermarktketens eisen Duitse boeren een hogere prijs voor hun producten. - Foto: ANP

Acuut meer geld voor melk en vlees, eisen zes Duitse boerenorganisaties, die al weken in de weer zijn met acties om hun eisen kracht bij te zetten.

MilchDialog heet de boerenprotestbeweging waarin zes organisaties de krachten hebben gebundeld om met blokkadeacties en demonstraties eisen op het gebied van de prijzen voor melk en vlees kracht bij te zetten. Doelwit van de acties zijn distributiecentra van de grote supermarktketens. De verwerkers zijn gevraagd om duidelijke antwoorden op de eisen.

Acties gaan door

Het resultaat stelt MilchDialog echter niet tevreden en daarom gaan de acties door. De verwerkers in de vlees- en zuivelsector worden daarbij niet getroffen door blokkades, omdat de boeren daarmee zich uiteindelijk zelf benadelen. Een en ander kan worden opgemaakt uit de website van MilchDialog. “In alle agrarische takken en met name in de veehouderij zijn de problemen nijpend. Slachtcapaciteiten vallen uit, sinds maanden ruïneuze prijzen voor rundvee en varkens en melkprijzen die hoogsten twee derde van de kosten dekken. En met nieuwe overheidseisen stijgen de kosten verder, terwijl de opbrengsten stagneren of zich neerwaarts ontwikkelen,” leggen de zes organisaties hun beweegredenen uit.

Lees ook: Duitse boeren blijven distributiecentra blokkeren

Eisen

Concreet eisen zij voor een liter melk € 0,15 meer, voor een kilo rundvlees € 1, voor varkensvlees € 0,50 en voor een kilo pluimveevlees minstens € 0,20. Dit moet bovendien snel voor elkaar worden gekregen, want het water staat de bedrijven aan de lippen. “Schluss mit lustig,” is de leus ofwel vrij vertaald: “Nu moet het maar eens uit zijn met de pret.”

Randvoorwaarden

Dat de verwerkers de eisen niet in een handomdraai kunnen inwilligen, beseft de protestbeweging niettemin ook. Tenslotte zijn zij afhankelijk van de markt. Daarom moeten de randvoorwaarden worden verbeterd, door de politiek en de hele voedselketen, zo luidt de doelstelling. Critici onder de boeren die in principe MilchDialog steuen, menen dat de focus te sterk op de prijzen en Duitsland is komen te liggen en te weinig op de randvoorwaarden en op de situatie in de Europese Unie als geheel.

Acties niet zonder succes

De acties zijn niet helemaal zonder succes. De supermarktuitbaters Lidl en Aldi Nord en Aldi Süd hebben zich bereid verklaard de problemen te willen bespreken. Lidl riep vorige week op tot een urgentietop en stortte als gebaar van goede wil € 50 miljoen in de kas van dierenwelzijnsinitiatief Initiative Tierwohl. Landbouwminister Julia Klöckner heeft (nog) niet direct gereageerd op de acties van MilchDialog, maar laat wel doorschemeren voor faire prijzen voor de boeren te zijn. De wet die de Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen moet implementeren is kort geleden aan het parlement aangeboden.

Organisaties

De organisaties achter MilchDialog zijn Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM), Land schafft Verbindung (LvS), Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), European Milk Board (EMB) en zijn Duitse ‘filiaal’ Deutsche Milchboard alsmede een bond met de naam Freie Bauern. De grote federatie DBV is niet vertegenwoordigd.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin