Duitse chemische industrie verwacht kleinere productie

14-09 | |
Producenten van diergeneesmiddelen, gewasbescherming en kunstmest verwachten minder te produceren. - Foto: Canva/davidhajnal
Producenten van diergeneesmiddelen, gewasbescherming en kunstmest verwachten minder te produceren. - Foto: Canva/davidhajnal

De Duitse chemische en farmaceutische industrie verwacht dit jaar een kleinere productie als gevolg van de hoge energieprijzen, dure grondstoffen en aanhoudende leveringsproblemen van bepaalde grondstoffen.

De Duitse organisatie van de Chemische Industrie (VCI) maakt jaarlijks een prognose van de productie van chemische producten in Duitsland, en verwacht voor dit jaar dat de productie 5,5% terug zal lopen. Exclusief farmaceutische producten zal dit zelfs met 8,5% afnemen.

Minder diergeneesmiddelen, gewasbescherming en kunstmest

Bij VCI zijn veel bedrijven aangesloten die actief zijn in de agrifood-keten, zoals producenten van diergeneesmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Lid zijn onder andere bedrijven als BASF, Bayer, Elanco, Zoetis en K+S. VCI kon woensdag niet reageren op de vraag hoe het aankijkt tegen de impact specifiek op deze sectoren. Diverse Europese kunstmestfabrikanten schroeven al langer de productie (fors) terug.

Volgens VCI gebruikt de Duitse chemische en farmaceutische industrie als geheel op dit moment 81,4% van zijn capaciteit. Voorzitter Christian Kullmann waarschuwt dat het afschalen van de productie een eerste stap is. “Als bedrijven hun hele productie moeten stilleggen, zullen ze misschien nooit meer kunnen opstarten.” De chemische bedrijven vrezen rantsoenering van het gas deze winter.

Vestigingsklimaat voor chemische bedrijven EU onder druk

Ook de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie maakt zich grote zorgen. Voorzitter Paul de Krom noemde de situatie eerder deze maand in een column ook zorgelijk, gezien onder meer de tien keer zo hoge gasprijs in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Hij waarschuwt dat bedrijven voor de korte termijn wellicht productie kunnen afschalen, maar dat op de langere termijn het vestigingsklimaat voor chemische bedrijven in Europa onder druk staat door ‘een perfecte storm’ aan factoren, variërend van de hoge energieprijzen tot de stikstofcrisis.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer