Duitse consument betaalt 20% meer voor voeding

22-02 | |
Voedingsmiddelen Duitsland
Brood is een product dat normaal weinig prijsbeweging laat zien, maar begin dit jaar betalen de Duitsers voor hun brood bijna 20% meer dan een jaar geleden. Foto: Canva

De consumentenprijzen voor voedingsmiddelen in Duitsland lagen vorige maand gemiddeld 20,2% hoger dan een jaar geleden.

De prijsverhoging bij voeding lag daarmee meer dan twee keer zo hoog als de totale inflatie (8,7%) in het land. De meeste belangrijke levensmiddelen noteren prijzen die in de buurt van 20% zijn gestegen, blijkt uit een overzicht van het Duitse statistiekbureau Destatis. Daarnaast is er toch ook een flink aantal voedingsmiddelen dat 30 of 40% duurder is geworden ten opzichte van een jaar geleden. Zonnebloemolie (+69%) en suiker (67,5%) springen er flink boven uit.

Brood is een product dat normaal weinig prijsbeweging laat zien, maar begin dit jaar betalen de Duitsers voor hun brood bijna 20% meer dan een jaar geleden. Pizza’s zijn in deze periode meer dan 30% in prijs gestegen. Melk is nog sterker in prijs verhoogd; van 34% voor volle melk tot meer dan 50% voor gecondenseerde melk. Bij kwark ligt de prijsverhoging al ruim boven de 60%.

Groente en fruit minst in prijs gestegen

Verse groente en fruit zijn nog het minst in prijs gestegen. Vers fruit noteert slechts 2,2% hoger dan een jaar geleden. Bij verse groente blijft de prijsverhoging beperkt tot 5,3%, met name door lagere prijzen voor tomaten en krop- en ijsbergsla. Diepvriesgroente (+18,4%) zijn daarentegen wel meegegaan in de algehele tendens van extreme prijsstijgingen. Bij vlees variëren de prijsverhogingen van 17% voor rundvlees tot 20% voor varkensvlees en 30% voor kip.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer