Duitse discounters verlagen prijzen van biologische melk

28-09 | |
Een vrouw pakt zuivel uit het schap van een Aldi in  München. Na eerdere flinke prijsstijgingen verlaagt Aldi de prijzen van biologische melk nu weer. - Foto: ANP
Een vrouw pakt zuivel uit het schap van een Aldi in München. Na eerdere flinke prijsstijgingen verlaagt Aldi de prijzen van biologische melk nu weer. - Foto: ANP

Aldi heeft de prijzen van biologische melk in Duitsland verlaagd. Dat meldt de Lebensmittel Zeitung. De concurrenten zouden volgen.

De discounters verlagen de prijzen van biologische melk in de hoop dat klanten weer vaker voor bio kiezen. De verkopen zijn na eerdere prijsverhogingen flink gedaald. Zo verhoogde Aldi Nord afgelopen juli de prijs van een liter Gut bio-Vollmilch met 50 cent naar € 1,69 per liter.

Deze stijging kwam destijds voor velen als een verrassing en lag ruim boven de marktverwachting. Daar werd rekening gehouden met een stijging van ongeveer 30 cent. De stijging zou dan ook niet in verhouding hebben gestaan tot de stijging van de inkoopprijzen. Klanten kozen weer vaker voor gangbare melk. Dit omdat de prijzen van gangbare melk minder werden verhoogd.

Lebensmittel Zeitung meldt ook dat een aantal biologische supermarkten hun biologische melk soms nog goedkoper aanbood dan Aldi.

Hoge prijzen van biologische melk dempen vraag

Als gevolg van deze ontwikkelingen daalde de verkoop van biologische melk in discountwinkels. Jan Plagge, voorzitter van de biologische producentenvereniging Bioland, denkt dat de discounters de consumentenprijzen van een aantal biologische producten sneller hebben laten stijgen dan de werkelijke kostenstijging, zo vertelde hij onlangs aan Welt am Sonntag. Deze hoge prijsstijgingen zouden de vraag naar bio dempen.

Lees ook: Biologische sector Duitsland in zwaar weer

Plagge vermoedt dat discounters ook hebben onderzocht wat de prijslimieten voor biologische melk zijn. Die limiet lijkt in ieder geval te zijn bereikt. Een grote zuivelverwerker spreekt van een daling in vraag naar biologische melk van 30%. Reden voor de discounters om de prijzen van biologische melk nu weer te verlagen. Een liter biologische volle melk kost bij Aldi nu € 1,45. De prijs van biologische halfvolle melk is verlaagd van € 1,59 naar € 1,35 per liter.

Ter vergelijk: een liter biologische volle melk van het AH-huismerk in Nederland kost € 1,49. Begin dit jaar lag deze prijs nog op € 1,25 per liter. De prijs van een liter biologische halfvolle melk van het AH-huismerk is wat harder gestegen. De prijs is opgelopen van € 1,15 begin dit jaar naar nu € 1,45 per liter.

Leestip: FrieslandCampina is op zoek naar meer biologische melk. De nieuwe strategie begint haar vruchten af te werpen, volgens Jeroen Elfers, Corporate Director Dairy Development & Milkstreams, in een interview met Food & Agribusiness

Willem Veldman


Beheer