Duitse domper nieuwe dreun op varkensmarkt

19-10 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Varkenshandelaren zijn positief gestemd over de varkenshandel op dit moment. Ze komen goed door de varkens heen. Meerdere handelaren verklaren er geen over te houden. Als deze lijn zich doorzet, dan kunnen de gewichten komende weken nog wat omlaag.

Door de hoge kosten loont het om varkens vroeg te leveren. En als het gemiddelde slachtgewicht daalt, komt er minder vlees op de markt wat positief is voor de balans tussen vraag en aanbod. Daarnaast geeft het varkenshouders speelruimte om een dipje in de vraag op te vangen, waardoor de prijs dan ook minder snel reageert. Als je varkens van 92 kilo aflevert, kun je het je permitteren om bij weinig vraag een keer een weekje over te slaan. Bij een gemiddeld aflevergewicht van 98 kilo lukt je dat niet.

Druk op markt hoog

De stemming is hoopvol en de onveranderde noteringen op de Nederlandse markt onderstrepen dat. Zowel Compaxo (€ 1,73) als Van Rooi Meat (€ 1,75) houden hun prijzen stabiel deze week. Net als de DCA Beursprijs (€ 1,87) en Vion (€ 1,99 = € 1,826 ex btw) eerder al deden. Er is in het midden van de week zelfs hoop op prijsstijging.

Die hoop vervliegt echter plotseling als de Duitse varkensprijs op woensdagmiddag 19 oktober bekend wordt. Het is geen verrassing dat de druk op die markt hoog is. Slachterijen willen al langer dat de prijs zakt. De Duitse tak van Vion hanteerde voor de uitbetaling van vrije varkens sinds vrijdag zelfs een Hauspreis van € 1,95 per kilo. Maar omdat het leeuwendeel van de varkens op contract geleverd wordt en daarmee voor de geldende € 2 werd afgerekend, was er desondanks goede hoop dat de Duitse producenten ook deze week standvastig zouden zijn bij de prijsvorming.

Forse stap omlaag

Dat gebeurde niet. De VEZG zette zijn toonaangevende Vereinigungspreis zelfs met een forse stap omlaag; € 1,90 per kilo geslacht gewicht is vanaf donderdag 20 oktober de geldende marktprijs in Duitsland. Ook de grote Duitse slachterijen hanteren die prijs bij hun uitbetaling.

En dat geeft zorgen over de gevolgen voor de Nederlandse markt. Hoewel die deze week dus rustig voortkabbelt en er visioenen waren over een mogelijke weg omhoog, kan dat scenario direct weer de ijskast in. De in volume toch al niet al te ruime vleesverkopen, gaan meer prijsdruk ondervinden. De kans is groot dat de varkensprijs in ons land het daardoor volgende week ook niet houdt.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer